Den grønlortebrune overmagt

Enhedslisten har siddet på miljøborgmester-posten mens kommunen har ledt lort ud langs Københavns kyster

Skrevet af Lennart Kiil

De sidste mange år har der på teknik- ogg miljøborgmesterposten i København siddet en "rød" og / eller "grøn" politiker.

Vi taler SF eller Enhedslisten. Altså det yderste venstre i dansk politik.

Lad os kaste et hurtigt blik over de seneste teknik- og miljøborgmestre.

  • 2010-11: Bo Asmus Kjeldgaard (SF)

  • 2011-13: Ayfer Baykal (SF)

  • 2014-2017: Morten Kabell (EL)

  • 2018-: Ninna Hedeager Olsen (EL)

Siden 2010 har der altså siddet en "rød" politiker på posten - en "rød" politiker af den type som også gerne profilerer sig som "grøn".

Hvor mange tons urenset spildevand er der blevet pumpet fra København ud i Øresund i den periode?

Hvor meget slam har København produceret i det tidsrum, og hvor meget af det er blevet fragtet til Tyskland for afbrænding eller deponering?

Og er en "rød" eller "grøn" politiker egentligt nogen reel garant for miljøvenlig politik?

Hvad med de "røde regimer" gennem tiden eller rundt omkring i verden i dag - forurener de mere eller mindre end de "kapitalistiske" modstykker?

Københavns Kommune står med en rigtig lortesag. En lortesag som udstiller det grønne hykleri.

Og det er de rød-grønne partier Enhedslisten og SF som spiller de mest beskidte roller.

Der er noget usigeligt tragikomisk over et politiske partier som tilslutter sig endeløse rækker af verdens- og klimamål, men i bogstaveligste forstand ikke engang har styr på deres eget lort.

Sandheden er desværre at storbyen København længe ikke har haft styr på sit lort. Men det er nemmere at lukke øjnene for det og lade som om udledning og forurening er noget man kan klandre andre for.

De store medier har indtil for nylig været ganske stille og forsagte hvad spørgsmålene om slam og spildevand fra byerne angår, mens det giver anledning til megen omtale og overskrifter hver gang en landmand spilder gylle i et vandløb.

Men den her gang ser det altså ud til at selv medierne har fået nok - at hykleriet er blevet for meget og for iøjnefaldende.

Problemet med slam og med spildevand er reelt i København, men andre større byer har i bund og grund samme uløste problem, som fortrænges fra den politiske debat som fyldes med tom luft om klima og andre emner som politikerne har endnu mindre indflydelse på.

Selvom det er indlysende at det er problematisk at lede store mængder urenset spildevand ud i havet tæt ved kysten, så er der nu blevet sat et dyrt og bureaukratisk arbejde i gang som miljøborgmesteren kan vaske sine egne hænder.

Men det gør ikke sagen mindre beskidt. Og det løser heller ikke problemerne.

Hvad nu hvis realiteten er den at partier som SF og Enhedslisten har solgt sig til vælgerne på at være grønne og miljøbevidste, mens der bogstaveligt talt er blevet lukket tonsvis af lort ud langs Københavns kyster, mens de sad på den ansvarlige borgmesterpost i byen?

Måske ville det faktisk være mere gavnligt for miljøet hvis nye kræfter kom til på området.