Gå til hovedindhold

Uden kontanter er vi i lommen på bankerne

Af Lennart
Uden kontanter er den selvstændige og myndige borger en illusion

Banker er ikke onde.

Faktisk er banker i bund og grund som alle andre.

Og som alle andre passer banker først og fremmest egne interesser. Andres interesser er sekundære.

Når ideen om det kontantfrie eller det kontantløse samfund sælges af bankerne som en fordel for kunderne eller borgerne, så bør man holde sig netop det for øje.

For er det ikke netop bankerne selv som har størst fordel af afviklingen af kontanter?

Stil spørgsmålet - hvad får bankerne og bankernes ejere ud af det?

Og hvad får de mennesker som regulerer bankerne gennem lovgivningen ud af det?

Dette andet spørgsmål kommer vil tilbage til.

Først bankerne:

Hvis ikke der er nogen kontanter, så sidder bankerne på hele vores beholdning af omsættelige værdier. Sådan vil det være for de fleste borgere og i de fleste sammenhænge.

Borgerne har så ikke rigtigt har nogen måde at opbevare deres penge på længere - andet end at have dem stående i banken som indlån.

Og så kan bankerne begynde at opkræve negative renter på indlån. Og det er da også sket. Hvem kunne dog have forudset det?

Bankerne vil så anbefale deres kunder at "investere" pengene i stedet. Og man opfordres som regel til at gøre det gennem bankens egne forskellige serviceydelser på investerings-området.

Som den kvikke læser har opdaget er det en ren win-win for banken.

Det er klart at jo mere kunden er låst til banksystemet, jo mere bestemmer bankerne, jo mere er det bankerne som opstiller præmisserne for relationen. For den enkelte borgere er meget mere afhængig af bankerne end omvendt.

Denne ulige relation bliver endnu mere ulige til bankernes fordel, når man afskaffer kontanter. Faktisk meget mere ulige.

Hvis man så ikke vil investere, så er en anden mulighed naturligvis bare at bruge pengene. Denne tankegang passer meget godt ind i tidens ånd.

Det, som er blevet sværere, er at have en simpel opsparing hvor man selv er i direkte kontrol. Hvor man selv har den direkte kontrol over og føling med sine egne penge.

I forhold til "kunde - bank"-relationen er magten og kontrollen altså flyttet over i bankens favør med udfasningen af kontanter. Magten er blevet mere centraliseret.

Og penge er blevet noget mere abstrakt som bankerne kan flytte rundt på hen over hovedet på os med lynende hastighed. Kontanter er langsomme og kedelige i sammenligning, men kontrollen med kontanter er decentraliseret.

Den centralisering af penge som afskaffelsen af kontanter fører med sig, skal man være særdeles opmærksom på. Det kan du roligt regne med at magthaverne er.

En sådan centralisering af magten tiltrækker uundgåeligt samfundets lovgivere og planlæggere. Den herskende klasse.

Har du kontrol med folks ressourcer, så har du kontrol med folket. Ganske enkelt. Når kontanter er væk og alt er elektronisk, efterlader alting sig et spor som er nemt at følge for myndighederne.

Og det er nemt at beskatte enhver transaktion, hvilket da også er på tegnebrættet i mange politikeres ønskedrømme for finansieringen af deres stadigt mere omfattende system.

Enhver transaktion efterlader sig et elektronisk spor og overvåges af 3. part. Og kan så let som ingenting pålægges et gebyr og en lille afgift så bureaukraterne og politikerne kan få endnu en lønforhøjelse på ryggen af det arbejdende folk.

Uden kontanter er den direkte udveksling af ydelser direkte mellem to borgere umulig eller tæt på at være der. Med mindre da man vil udveksle i naturalier. Hvilket trods alt er ret besværligt i de fleste sammenhænge.

Uden kontanter er den selvstændige og myndige borger en illusion.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.