Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Parti bekymret for “hvad det skal ende med” hvis ikke staten sørger for gratis menstruationsprodukter til alle

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Parti bekymret for “hvad det skal ende med” hvis ikke staten sørger for gratis menstruationsprodukter til alle

Ja, hvad skal det egentligt ende med?
Skrevet af Lennart Kiil

Partiet Feministisk Initiativ har endelig fundet en hjertesag.

De vil have “gratis” menstruationsprodukter i Danmark.

Partiet skriver på Facebook:

LAD OS FÅ GRATIS MENSTRUATIONSPRODUKTER I DANMARK!

I november sidste år, vedtog Skotland som det første land i verden, at menstruationsprodukter som bind og tamponer skulle være tilgængelige for alle, så man derved uanset sin økonomi, kunne have menstruation uden at blive økonomisk belastet heraf. Et af argumenterne for den nye lov er, at hver anden pige er blevet hjemme fra skole, fordi hun havde menstruation og mange af disse piger, fordi de havde problemer med at skaffe bind eller tamponer.

De fleste, der har brug for menstruationsprodukter er kvinder, og kvinder tjener gennemsnitligt mindre end mænd. Derudover er de fleste faste udgifter f.eks. til bolig og offentlig transport steget over de sidste mange år, mens offentlige ydelser såsom SU og kontanthjælp ikke er fulgt med.

Derfor er vi i Feministisk Initiativ bekymrede for hvad det skal ende med, hvis vi ikke følger Skotlands eksempel og gør menstruationsprodukter tilgængelige for alle. Vi skal have gjort op med den fattigdom, der presser sig på i Danmark, og vi skal have gjort op med uligeheden i indkomster på baggrund af køn. Første skridt på vejen er at sikre, at ca. halvdelen af befolkningen kan deltage i det offentlige liv, på alle tidspunkter af måneden!

Derudover ønsker vi i Feministisk Initiativ som supplement til bind og tamponer også, at miljøvenlige menstruationsprodukter som kop og stofbind gøres gratis tilgængelige. Derved vil der også være mulighed at vælge et produkt, der tilgodeser miljøet, og det må vi som et intersektionelt parti understrege, da belastning på miljøet vil ramme de svageste grupper hårdest.

Som partiet skriver:

Derfor er vi i Feministisk Initiativ bekymrede for hvad det skal ende med, hvis vi ikke følger Skotlands eksempel og gør menstruationsprodukter tilgængelige for alle.

Spørgsmålet kunne også vendes om: Hvad ender det ikke med hvis personlig pleje og intimprodukter til kvinder gøres “gratis”?

Hvor slutter det som er det offentliges ansvar og hvor ender det private og personlige?

Og hvad med værdigheden?

For partiets forslag har en pris som er større end hvad det koster skatteyderne i kroner og ører.

Logikken bag er at det er urimeligt at kvinder selv skal betale for menstruationsprodukter fordi de ikke kan gøre for at de menstruerer.

Kan mænd gøre for at de har besværlig hårvækst i hele ansigtet som med jævne mellemrum skal fjernes?

Eller et større kaloriebehov?

Realiteten er at menstruationsprodukter ikke er “gratis”. Hvis kvinder ikke betaler selv, så betaler de bare kollektivt med mænd over skatten.

Når noget køres hen over skatten, så bliver der lagt ekstra lag af bureaukrati og administration på — og den samlede pris stiger. Derfor vil kvinder ikke få mere råderum i økonomien af forslaget på sigt.

Og de betaler en helt anden pris.

Det er en infantilisering af kvinder at de ikke selv kan prioritere deres økonomiske ressourcer, men skal have staten til at bestemme over dem.

Prisen for “gratis” menstruationsprodukter er derfor ikke nul. Det har jeg skrevet mere om her:

Vil du bytte din stemmeret væk for gratis hygiejnebind? | Folkets Avis