Nyt parti "vil gøre alt for at bekæmpe kræftøkonomi"

Af Lennart, 27. oktober, 2021

Partiet Frie Grønne har fået det nødvendige antal vælgererklæringer og gør sig klar til folketingsvalg.

Umiddelbart lyder partiet mest som en mellemting mellem Enhedslisten og SF - iblandet en begejstring for projektmageri som sikkert er arvet fra Alternativet.

Ligesom de andre partier på venstrefløjen er kodeordene ligestilling og mangfoldighed og naturligvis noget med ḱlima. Og antiracisme.

Endnu et woke parti på venstrefløjen. Men måske grønnere.

Ordet grøn går igen på partiets hjemmeside - igen og igen. Og det er nok partiets største styrke at de har hentet grøn ind i deres navn. Ligesom by-partier i mange andre europæiske lande.

Det er tankevækkende at de partier som præsenterer sig som grønne, stort set høster alle deres stemmer længst væk fra naturen inde i byerne.

Men måske er det ikke så mærkeligt. I byerne er man på mange måder mindre i kontakt med naturen og realiteterne end ude på landet.

Og så bliver det hele ofte en omgang ordgylle i stedet for the real thing.

Her lidt fra Frie Grønnes hjemmeside:

En postkapitalistisk økonomi er for Frie Grønne både grøn, demokratisk og feministisk.

­

Hele tre ting. Ja, næsten som et kinderæg.

Grøn, fordi vi skal respektere de planetære grænser. Demokratisk, fordi den er solidarisk og retfærdig. Og feministisk fordi den værdsætter al slags værdiskabende arbejde – ulønnet som lønnet – men også har en cyklisk vækst- og udviklingsforståelse.

Mange store ord. Men meget lidt substans.

Meget abstrakt. Ikke det mindste konkret.

Partiet lover "radikale løsninger", men på uhåndgribelige problemer:

Det kræver radikale løsninger at rette op på de to største kriser, vi står over for lige nu, nemlig klima- og biodiversitetskrisen og racisme- og ligestillingskrisen.

Jeg går ud fra at partiet med "vi" mener alle mennesker. Men i virkeligheden er det jo blot partiets egne udvalgte områder.

Går man ind på Politik på partiets hjemmeside mødes man med storby-romantik i store typer

1. Naturen er Hellig

Det er åbenbart regel nummer 1. i nye grønne.

Og så følger ellers en storby-romantisk Disneyficeret fortælling om naturen:

1. Naturen er hellig

Ud over at naturen giver os mad på bordet, ilt i lungerne, fornyet energi og inspiration, er Frie Grønnes tilgang den, at naturen har en uvurderlig værdi i sig selv, som alt for mange af os har glemt i den konstante kommercielle støj og det forbrugspres, vi alle udsættes for hver evig eneste dag.

Jeg har fremhævet den store og væsentlige misforståelse. Det er længe siden at naturen gav os mad på bordet. I naturen er der en stor spild-produktion. Naturen selv giver kun mad på bordet til ret få mennesker.

Det er landbruget og moderne teknologi og menneskets "udnyttelse" af naturen som giver mad på bordet. Ganske enkelt er det landbruget - altså brugen af naturen som tilvejebringer føde i så omfattende mængder at mange mennesker kan bo i storbyer og få mad uden nogensinde selv at komme i kontakt med naturen.

Partiet har simpelthen misforstået noget her, og det gør den mere sympatiske del af deres grønne politik noget mere utroværdig, selvom de fleste vil medgive at naturen er af overordentlig stor betydning for menneskets velvære og trivsel - for dets eksistens.

Ikke alt er godt i naturen, erkender Frie Grønne dog i det kapitel som omhandler vores fremtidige økonomi som åbenbart skal fungere efter både feminismen og naturens principper.

(Held og lykke med det)

Derfor er den mest præcise beskrivelse af vores nuværende vækstøkonomi, at det er en kræftøkonomi. Frie Grønne vil gøre alt for at bekæmpe denne kræftøkonomi, fordi den er i gang med at dræbe muligheden for liv, som vi kender det på planeten. Tiden er kommet til at stoppe denne katastrofale kurs.

Det liberale demokrati med frie markeder bliver her omtalt af Frie Grønne som en kræftøkonomi.

Endnu en stor misforståelse. For der er skam masser af feedback mekanismer imod evig vækst i den form for samfundsindretning.

Men måske har partiets top ikke forstået Fælledernes Tragedie.

Læs også: Alternativet – politisk parti eller religiøs sekt? | Folkets Avis

Tak fordi du læste Folkets Avis

Uden betalende læsere,
kan avisen ikke eksistere.

— Lennart Kiil

Meld dig til nu