Identitet

Danmarks magasin om identitetspolitik – #idpol, men også om væren og eksistens, og essens.

På FOLKETS.DK blev der skrevet om identitetspolitik længe før det blev et emne i de øvrige medier. Den tradition gør vi ære med magasinet Identitet – #idpol.

Margrete Aukens hårde opvækst i underklassen: Vi fik kun blødkogt æg en gang om ugen

Begge hendes forældre var læger og gæt hvor mange stuepiger de havde
Skrevet af Lennart Kiil

Det er interessant.

Jeg synes der er en tendens til at især kvindelige politikere på venstrefløjen i svær grad snobber nedad. Det gælder muligvis også mænd.

Men de fleste eksempler som jeg lige kan komme på, angår kvinder på venstrefløjen.

Vi husker Helle Thorning som ville give indtryk af at være vokset op under svære kår hos en enlig mor i Ishøj. Men vist reelt kom fra den rige del af byen med de store huse og ikke en lille lejlighed i ghettoen.

Så var der Mette Frederiksen som prøvede samme fremgangsmåde og ville give indtryk af en opvækst fra et mindrebemidlet område, men også her viste sandheden sig at være noget mere nuanceret. Hun kom fra den bedrestillede side af byskellet.

Så er der Pernille Skipper. Hendes morfar var Rudolph Wilhelm von Platen-Hallermund, der var rigsgreve. Men Pernille vil hellere hedde Skipper. Det lyder også noget mere jordnært.

Først troede jeg at dette behov for at snobbe nedad var taktisk betinget.

Altså en ønske om at fremstå folkelige - som en mand eller kvinde på gulvet. Og på den måde optimere stemmeantallet.

Men jeg er ikke længere så sikker på at det er hele forklaringen.

Jeg tror simpelthen at nogle mennesker har et selvbillede som ganske enkelt ikke stemmer ret godt med de faktiske forhold.

Lad os tage et eksempel fra et interview med Margrete Auken.

Det var nok på Marselisborg Hospital, hvor mine forældre var læger, men der flyttede vi fra, da jeg var halvandet år, så jeg kan ikke huske så meget derfra. Vi flyttede til København, hvor min far arbejdede som hudlæge. Mine forældre fik i løbet af ganske kort tid fem børn, så der var også to unge piger i huset – en til husholdningen og en til at passe os børn. Min mor arbejdede med sin doktordisputats og tjente ingen penge, så det var en meget, meget forsigtig økonomi, og jeg kan da huske, at vi kun fik et blødkogt æg én gang om ugen. Det sidder stadig i mig, og den dag i dag, kan jeg spotte den største frikadelle på et fad. Min far ville gerne have en bil, men den fik han først i midten af 1950’erne, da økonomien i hele landet vendte."

Altså to forældre som er læger og to unger piger i huset til det løse — "en til husholdningen og en til at passe os børn" som Auken selv udtrykker det.

Det er de objektive forhold.

Men alligevel sidder Margrete Auken tilbage med den opfattelse at hun havde en barndom under knappe vilkår. For der var "kun blødkogt æg en gang om ugen", og faderen fik ikke en bil lige med det samme.

Så mens den objektive sandhed er at hun havde en økonomisk relativt priviligeret opvækst med to lægeforældre med hele to stuepiger i huset, så er den subjektive opfattelse - og dermed hendes egen private "sandhed"! - at det var en opvækst under svære økonomiske vilkår.

Der er stor afstand mellem de to sandheder i det her tilfælde, hvorfor hendes svar bliver komisk i andres øjne.

Spørgsmålet er jo så om vi mennesker besidder en evne til at rekonstruere vores egen opfattelse af vores fortid, så den passer bedre med de nutidige politiske realiteter.

Sådan at fordi for eksempel Margrete Auken nu er medlem af rød blok, så ser hun sin fortid i lyset af den ideologi som hersker her - hvor borgerskabet er nederen og arbejder- og underklasse heltene.

Så for at passe ind i den politiske ideologi, så tilpasser Margrete Auken sit selvbillede så det stemmer med ideologien. Eller i hvert fald betoner hun udadtil de elementer som giver status på venstrefløjen for at dæmpe effekten af de objektive realiteter som trækker ned.

Og i forhold til at faderen først fik en bil i 1950'erne, kan jeg da lige indskyde at jeg også gerne vil have en bil, men det har jeg ikke råd til her i 2022. For den slags luksus levner sandheden ikke plads til.

Du kan læse hele interviewet med Margrete Auken her:

Margrete Auken: "Det har Lone Dybkjær lært mig" - Læs her - ALT.dk

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872