Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Startup Borgen 2014 – et traumatisk scenarie

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Startup Borgen 2014 – et traumatisk scenarie

Jeg har det med iværksætter-satsningen Startup Borgen som med 1864-dramaet, der udspiller sig på DR for tiden.

Jeg har en oplevelse af, at vi sender vores unge mennesker i den visse død uden at bekymre os om det. 

Dramaet 1864 udspiller sig på skærmen og jeg bliver aldrig rigtig involveret, det er selvfølgelig en sag mellem mig og Bornedal & Co.

Men danske iværksættere må klare sig under dårlige vilkår. I dag. Og det skal der gøres noget ved.

Startup Borgen skal roses for at flytte ind på borgen og flytte ind, hvor politikerne i årevis går og taler om at 'ja, nogen må gøre noget', men det sjove er, at iværksætteri stadig er som med kloakering – alle undgår det, fordi man ikke kan tage æren for det, som med en ny folkeskolereform eller en Storebæltsbro.

Kloakering og iværksætteri taler man om, men man gør kun noget ved det, når der er et regnskyl af historiske dimensioner.

Krisen har nu stået på i over seks år. Europa ligger stadig økonomisk brak. Vi har et EU, hvor man ikke rigtig ved, hvad man skal gøre for at få gang i væksten. Hver gang Merkel siger, at det ikke går godt, sukker alle lande omkring Tyskland. Nu er øjnene måske ved at vende sig indad – hvad udad tabes skal indad vindes.

Danmark må klare sig selv, og vi kan godt.Vi står alene som iværksættere og kæmper en kamp hver dag. Det virker som om, at man blot sender de unge mennesker i den visse død.

Hvis man er så glad for, at vi ligger i top på verdensranglisten over lande hvor det er ”nemt” at starte en virksomhed, glemmer man hvor svært det er at drive den i et land med verdens højeste skatter, og hvor en ansat får bedre forhold med hensyn til pension, barsel, ferie og basale rettigheder, end den der ansætter – hvis man da når at ansætte sin første medarbejder, før virksomheden drejer nøglen om.

Janteloven sender virksomheder ud af landet

1864 var et nederlag, der ikke er rystet af danskerne endnu. Janteloven eksisterer i bedste velgående, og når man ser på, hvor der bliver investeret flest venture kroner i Skandinavien, så er Sverige med 55 procent klart i førertrøjen. Finland er nummer to, Danmark 15 procent og Norge nummer sjok med 8 procent – trods deres mange olie milliarder. Fælles for Danmark og Norge er janteloven.

Janteloven der politisk giver sig udslag i, at man skal fordele alting og ingen må løbe foran og skabe job og nye virksomheder, fordi så får de for meget opmærksomhed og måske får de råd til en stor bil og det kan vi ikke lide at de får. Trods det faktum at de faktisk skaber job og arbejdspladser.

Venture kapital beskattes langt hårdere end pensionsmidler, hvis du bruger penge på en virksomhed, vil du opleve at du mister mellem 24% til 42% ved salg af denne til skatter, mens kun 13% går til skat ved pensionsmidler – altså en lønmodtagermentalitet der stopper al vækst.

Så på den måde sætter vi pengene til vores alderdom i midler, der går til investeringer i udenlandske virksomheder, hvor afkast ikke beskattes i samme hårde grad: Kun 59 mia. går til danske virksomheder, mens 2900 mia - Ja, 2900 mia! - går til investeringer i udenlandske virksomheder.

Se her er vi ude i det man kan kalde en bjørnetjeneste; vi sender ekstremt mange penge ud over grænserne til investering i andre landes vækst, men indad ser vi på det med andre øjne, slår hårdt ned på dem, der forsøger at starte op selv ved beskatning og ved at jagte dem, som Benny Engelbrecht netop har slået til kamp for.

Han sagde dog i salen til os, at det jo ikke var os han mente, men de andre!

Så havde han glattet ud og kunne høre os videre om, hvordan og hvorledes vi ønskede forandringer på skatteområdet.

Når vi har startet virksomhed ude i stedet for hjemme, vender vi så hjem som traumatiserede unge kæmper?

Nej, vi vender nok ikke hjem igen, hvis vi vælger at tage til Silicon Valley eller starte en virksomhed i Estland med 0% skat. I sidste måned var jeg en tur i Silicon Valley via vores udmærkede program fra erhvervsministeriet (man betaler selv), som stiller nogle danske iværksættere, der har klaret det ”over there”, op til debat og dialog.

De virker på ingen måde som nogle, der har lyst til at komme hjem til Danmark igen. De oplever positive mennesker omkring sig, nogle der roser dem for det, de gør og for det, de skaber. Ikke politikere som Rasmus Prehn, der bliver sur, eller Benny Engelbrecht, der ignorer fakta.

Kampen fortsætter

Startup Borgen 2014 skal have ros for indsatsen og netop det, at de gør opmærksom på problemet, ved at tage ind til politikerne og vise dem det lige op i deres åbne ansigter. Hvilket også efter politiker-quizzen resulterede i, at en politiker som Peter Skaarup valgte at sige, at vi nok måtte se på det her område mht. iværksætteri og sænke skatten – det kunne man kigge på.

Det har jeg så på video, og det må vi holde ham op på!

Så på den måde rykkede Startup Borgen noget ved en enkelt politiker, hvor andre fejlede fælt hos Socialdemokraterne. Man ved godt, hvornår man bliver talt efter munden, og hvornår nogle mener det, de står og siger. I de fleste tilfælde var det alt for vagt det, der kom fra de fremmødte politikere, og i de aller fleste tilfælde udeblev de helt.

Jeg håber, at Startup Borgen hvert år vil komme tilbage, og at man vil gøre mere for at politikere møder iværksætterne, disse brave fightere - dem der skaber job og virksomheder og dermed et bedre Danmark. Jeg håber, at politikere vil tage det mere seriøst ved at komme ned i fællessalen i 2015, hvis der kommer en ny Startup Borgen 2015.

Og så håber jeg, at de vælger at sænke skatterne på afkast og sørge for at få de ekstremt mange milliarder, der ryger til udlandet til at yngle herhjemme, og at de samtidig tager nogle seriøse valg for at få gang i landet, så vi ikke længere skal være traumatiserede og leve med janteloven som blev skabt for snart så mange år siden i 1864.

Den kamp, jeg kæmper, kæmper jeg forhåbentlig med andre og disse andre er forhåbentlig nogle af de gode mennesker der deltog på Startup Borgen 2014.

Kilde for tal brugt i denne kronik: http://j.mp/startupborgen

Del Startup Borgen 2014 – et traumatisk scenarie