Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Chokolademangel truer klodens velfærd

Oven i mange andre krisemeldinger kommer her en, som får selv de stærkeste af os til at føle angst i sjælen: Tørke og sygdom kan, kombineret med en evigt voksende efterspørgsel, i løbet af nogle år føre til en verdensomspændende mangel på chokolade. Verdens to største producenter advarer i følge Washington Post om, at folk forbruger mere af råstoffet kakao, end landmænd er i stand til at levere.

Ifølge firmaerne Mars Inc. og Barry Callebaut forventes efterspørgslen at overstige produktionen med 1 million tons i 2020, og kløften kan risikere at uddybes til 2 millioner tons i 2030. Krisen er allerede mærkbar. Prisen på kakao var i perioden 1993-2007 gennemsnitligt 1.465 US dollars pr. ton, men steg i løbet af de næste seks år til 2.736 dollars eller næsten det dobbelte.

I de senere år har en plantesygdom hærget afgrøderne i Elfenbenskysten og Ghana, der tilsammen står for mere end 70 procent af den globale kakaoproduktion. Samtidig stiger efterspørgslen, drevet af forbrugerne på nye markeder, især i Asien. Ikke alene kræver verden mere chokolade, folk ønsker også en bedre kvalitet, hvilket vil sige et højere kakaoindhold i produkterne.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil