Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse 13 uger i tvangsaktivering - dagbog fra Slusen

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

0

13 uger i tvangsaktivering - dagbog fra Slusen

Forlaget DreamLitt har netop udgivet Anne Rosengårds 13 uger i tvangsaktivering - dagbog fra Slusen, der er en række personlige noter om hendes oplevelser med Københavns Kommunes nyttejob-ordning.

Udgivelsen er højaktuel både i den forstand, at sidste dagbogsnotat er fra den 31. oktober - altså under tre uger gammel, og i forbindelse med den løbende udvikling i forholdene for borgere der er havnet i arbejdsløshed og de stadig mere "fantasifulde" og desperate forsøg på at dæmme op for mere grundlæggende problemer.

Bogen er velskrevet og først og fremmest en førstehånds beretning fra dagligdagen som nyttejobber. Det bærende element er de små beskrivelser, som i første omgang løbende blev lagt direkte på forfatterens facebook-væg, men som i samlet form formidler en absurd oplevelse, der nogle gange nærmer sig det kafkaske.

Når vi for eksempel hører om den ukrudtsplante, som de ledige er sat til at udrydde, som dukker op igen og igen, er det svært ikke at komme til at tænke på Sisyfos, der som straf blev sat til at rulle en sten op ad en bakke, som så rullede ned igen. Hvorfor han måtte starte forfra og gøre det samme hver dag.

Og netop spørgsmålet om straf tages op i bogen. Er nyttejobs i virkeligheden en måde at straffe ledige på? Det er i hvert fald en nærliggende tanke, og de fysiske rammer og arbejdsgangen kunne godt lede tanken hen på noget som samfundstjeneste.

Også spørgsmålet om prisen for skatteyderne kommer frem. I bogen nævnes tallet 270.000 kroner per nyttejobber. Og Slusen må da også lukke, da den er for dyr at drive.

Disse overordnede betragtninger fylder dog meget lidt i bogen, hvis fortjeneste først og fremmest er formidlingen af den daglige trummerum, når tiden skal spenderes i et system, som egentlig bare er opbevaring og hvor indsatsen ikke har noget umiddelbart mål.

Relationerne mellem de forskellige nyttejobbere skildres med lune og overskud, og det gøres det skiftende danske vejrlig også. Det er den lille bogs solstrejf i en ellers noget grå horisont.

Som beskrivelse af det nytteløse i "nyttejobs" fungerer bogen rigtigt godt, og den kan anbefales til alle som har lyst til at blive klogere på en af velfærdsstatens nyeste konstruktioner, som der bliver stadigt flere af, når politikerne nu ikke evner at bedre grundvilkårene for dem, der kan og vil skabe jobs i Danmark.

Du kan købe bogen her: https://riidr.com/ebog/13-uger-i-tvangsaktivering_anne-rosengard/

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kulturpolitik
Del 13 uger i tvangsaktivering - dagbog fra Slusen