Gå til hovedindhold

"Kokain"

Af Lars Rex (ordblind)

De fleste kender til kokain som et narkotisk stof, oftest ved navn eller som brugere. Hvad man mener om dette er dog ikke fokus for dette debatindlæg. I virkeligheden handler det om, at hvert individ søger tilfredsstillelse, et behov, og kokain er et stof, der hurtigt kan give denne stimulans. Denne stimulans kommer dog med både positive og negative virkninger.

Når man bruger kokain, bruger man i praksis en hel måneds lager af dopamin og endorfiner på meget kort tid, typisk 4 til 5 timer. Det giver en følelse svarende til at være forelsket. Men hvem vil ikke gerne opleve den følelse, og findes der en hurtigere metode end kokain? Ofte når vi indtager stoffer, der påvirker vores sind, fjerner vi os fra den virkelighed, vi befinder os i. Kokain er det stof, der har fået flest unge til at havne på en lukket afdeling.

Min gamle tatovør spurgte, da jeg skulle have lavet min arm, om jeg tog kokain. Mit svar var nej, og han rådede mig til at lade være. Han påpegede, at det kan blive som en bedste ven, man altid skal have med til en fest, og som man ikke kan feste uden.

Dette stof afspejler nok mere de udfordringer, vi ser i vores samfund, og det dækker over mere end blot det at tage stoffer for at have en god fest. Det moderne menneske synes at have svært ved at være i nuet, og vi søger konstant efter noget, der kan give os tilfredsstillelse eller en stimulans. Vi jagter konstant denne kunstige glæde i vores liv, som ofte kan føles usikkert eller endda tomt.

Vi søger ofte efter noget, der kan give os en stimulans, en form for tilfredsstillelse i vores liv. Vi skal altid have denne mulighed, for vi vil nødigt opfattes som om livet går os forbi, eller at vi har en negativ selvopfattelse. Ensomhed er en reel udfordring for mange, med omkring 580.000 mennesker over 18 år, der føler sig ensomme i et samfund, der ellers burde dække vores behov.

Det er tankevækkende, at så mange har tilhørsforhold til denne gruppe. Det er måske ikke overraskende, når man ser på, hvordan vi mennesker fortsætter med at søge stimulans i vores hverdag og ofte har svært ved at være i vores eget selskab.

Spørgsmålet er, om du er i stand til at styre din mentale tilstand, som er vigtig for at opnå et godt liv. Når vores adfærd konstant synes at være styret af det næste "fix", i form af en eller anden form for stimulans i vores liv, om det så er kokain, cafébesøg, osv. Hvis du ønsker et godt liv, er det vigtigt at fokusere på dit liv og de værdier det skal indeholde. Livet kan være hårdt og brutalt, og hvis du konstant er styret af behovet for at udfylde det med stimulanser, har du faktisk ingen kontrol. Du er styret af livet, i stedet for at du styrer det. Dit liv, dit valg.

Næste gang, prøv at mærke efter, hvor du er i dit liv. Prøv at tillade dig selv at kede dig for en gangs skyld, for at prøve noget nyt. For det er gennem det, at vi pludselig mærker os selv. Ja, det kan være en ubehagelig oplevelse, fordi vi konstant fylder os selv med oplevelser. Prøv en time at slukke og lukke for alt, og bare være i dit eget selskab uden at lave noget. Det kan være angstprovokerende, fordi vi konstant fylder vores liv med mentalt "affald". Men igen, dit valg.

Sektion