Gå til hovedindhold

Fake news og 40 halshuggede babyer

Af Lennart

Angrebet den 7. oktober 2023 havde mange ofre. Ifølge Wikipedia blev 764 civile slået ihjel den dag i Israel.

Men det var åbenbart ikke slemt nok for medierne. I hvert fald blev der flittigt digtet og delt drabelige historier.

En af de mest opsigtsvækkende - og komplet usande - var den om de halshuggede babyer i Kfar Aza.

I Kfar Aza, den kibbutz hvor medier i dagene efter angrebet på Israel den 7.oktober hævdede at 40 babyer var blevet halshugget, boede i alt inden angrebet ifølge Wikipedia under 800 personer. Ved angrebet på den kibbutz døde i alt 52 personer.

Hvordan kunne en kibbutz med under 800 indbyggere have 40 babyer, og hvordan kunne 40 ud af 52 dræbte ved et angreb være babyer?

Normalt udgør babyer cirka 1,1 til 1,5 procent af befolkningen.

Med 800 indbyggere ville der således typisk have været højest 20 babyer. Så hvordan skulle 40 kunne være blevet dræbt ved massakren?

Det var heldigvis fake news at 40 babyer blev halshugget.

Når noget lyder usandsynligt, så er det usandsynligt

Senere kom det frem at det yngste offer for massakren i Kfar Aza var 14 år. Det viste undersøgelser fra Bituah Leumi, en offentlig myndighed i Israel.

Men i stedet for at undersøge hvor sandsynlig en historie er eller om den overhovedet kan tænkes at være sandfærdig, så er medier - både gamle og nye og sociale og traditionelle - hurtige til at hoppe på alt som er sensationelt og opsigtsvækkende.

Og forbrugere af medier slubrer det ukritisk i sig.

I hvert fald de fleste.

Så selvom det på alle måder var kontraintuitivt og imod fakta at Hamas skulle have halshugget hele 40 babyer i en lille kibbutz, så blev det hurtigt en historie i både almindelige medier og på sociale medier.

Når jeg har kritiseret medier for dette forhold, så er der nogle som bliver vrede på mig og kalder mig en naiv tåbe som ikke fatter virkeligheden. Men hov, det er jo netop deres opfattelse af tingene som viser sig ikke at stemme med virkeligheden.

Det forhold at en del mennesker er villige til aggressivt at forsvare mediernes falske historier selvom disse mennesker ikke selv direkte står bag disse historier, det fortæller i sig selv noget interessant om at mange hellere vil have bekræftet deres fordomme end se sandheden i øjnene.

Den falske historie om de halshuggede babyer nåede helt frem til USA’s præsident. Senere måtte det Hvide Hus så korrigere.

Men Biden forstod det vidst stadig ikke helt, at Netanyahu havde holdt ham for nar.

Biden yet again says Hamas beheaded babies. Has new evidence emerged? - The Washington Post

Men hvorfor gik så mange medier med på historien?

Den Israelske avis Haaretz har haft en artikel som har forsøgt at afdække nogle af de falske påstande. Desværre kan avisen dog åbenbart alligevel ikke modstå fristelsen til at stigmatisere dem som har været skeptiske fra et tidiligere tidspunkt som “deniers”:

Hamas Committed Documented Atrocities. But a Few False Stories Feed the Deniers - Israel News - Haaretz.com

Den 4. december sidste år kunne Haaratz berette at de kunne verificere et eksempel på en baby som blev dræbt af Hamas den 7. oktober. På deres liste over ofre har jeg også fundet en baby i alt. Det er et godt stykke fra de 40 dræbte babyer som i starten blev hævdet fra én kibbutz.

Jeg har gjort en temmelig stor indsats for at få en direkte kommentar fra Haaretz selv og bedt dem bekræfte at der ikke er flere end en eller to babyer på deres liste over ofre fra den 7. oktober, men det har ikke været muligt. De har ikke svaret på noget.

Jeg har også skrevet til National Review (Hamas Slaughters 40 Babies | National Review), men journalisten har ikke svaret på min henvendelse. Det er min erfaring med medier at de vil gerne spørge andre, men de står sjældent på mål for deres eget indhold.

Hamas Slaughters 40 Babies | National Review

Ingen medier har svaret på spørgsmål om deres medvirken til at udbrede falske påstande.

Sektion