Gå til hovedindhold

Kåring af årets mest omdiskuterede retssag 2014

Af Christian Katzmann

I et år, hvor det danske retssystem har haft travlt med udredelse af bl.a. ”EBH-sagen” om kursmanipulation, ”Danmarks største hashsag”, hvor intet mindre end 84 personer blev tiltalt for import af 1,7 ton hash, og matchfixing-sager i den helt store skala, er der dog én sag, som i 2014 fik danskernes retsfølelse til at koge over.

Prisen for årets mest omdiskuterede retssag, må uden tvivl gå til sagen om Jensens Fiskerestaurant.

Jensen mod Jensen

Den 19. September 2014, blev der af Højesteret afsagt dom i sagen mellem Jensens Bøfhus (ejet af Palle Skov Jensen) og Jensens Fiskerestaurant (ejet af Jacob Jensen) fra Sæby:

Højesteret fandt, at

”Jensens” som kendetegn for restaurationsvirksomhed og salg af fødevareprodukter har fornødent særpræg til at kunne opnå beskyttelse efter varemærkeloven, og at ”Jensens” må anses for velkendt i Danmark. Sæby Fiskehals markedsføring ved brug af ”Jensens Fiskerestaurant” i samme branche indebar en utilbørlig udnyttelse af Jensen’s Bøfhus’ varemærkes særpræg og renomme

Jensens Fiskerestaurant skulle derfor, for krænkelse af varemærkerettighederne, betale et vederlag på 200.000 kr. Til Palle Jensen, ejer af Jensens Bøfhus. Dette fandt mange danskere både uretfærdigt og grotesk.

Danskerne gjorde et regulært oprør mod det, der i folkemunde blev omtalt som et lovbestemt støvlespark mod de små selvstændige virksomheder – Goliat havde med denne dom besejrede David, og det ville danskerne ikke finde sig i.

Der gik ikke mange dage fra domsafgørelsen, før Jensens Bøfhus fik en gebommerlig røffel på hjemmesiden Trustpilot, og Facebook-grupper som ”Boykot Jensens Bøfhus” modtog tusindvis af likes.