Gå til hovedindhold

Hvad vi ved om det israelske angreb, der dræbte 7 hjælpearbejdere i Gaza

Af Lazaro (Humanice)

Mandag aften slog Israel syv hjælpearbejdere fra den internationale organisation World Central Kitchen (WCK) ihjel i Gaza

Den konvoj hjælpearbejderne rejste med, blev ramt af et israelsk luftangreb. Blandt de dræbte var borgere fra Storbritannien, Australien, Polen samt en dobbeltstatsborger fra USA og Canada. Organisationen har siden annonceret, at de suspenderer deres operationer i området.

Hvad skete der?

Ifølge WCK og israelske embedsmænd, var konvojen som blev angrebet, en del af en “dekonfliktzone”, og den var tydeligt markeret med WCK’s logo. Israels premierminister Benjamin Netanyahu har undskyldt for hændelsen, der beskrives som en tragisk fejltagelse. En israelsk militærtalsmand har understreget, at en grundig undersøgelse af episoden vil blive iværksat.

Den internationale reaktion

Verdensledere og organisationer har reageret skarpt på hændelsen. Briterne har indkaldt Israels ambassadør for at få svar, og Australiens premierminister har krævet fuld ansvarlighed for drabet på den australske statsborger. Canada, Polen og USA har ligeledes udtrykt deres indignation og krav om en undersøgelse.

Konsekvenserne

Ud over det øjeblikkelige tragiske tab af liv, har hændelsen haft bredere konsekvenser for humanitære operationer i Gaza. Andre hjælpeorganisationer har meddelt, at de nu suspenderer deres operationer i området af frygt for deres personales sikkerhed. Dette trækker den humanitære krise i regionen længere ud i lys af den allerede katastrofale situation.

Den ødelagte konvoj

Hvad gør Israel?

Israel, som har vedholdt at de undgår civile tab og gør en indsats for at målrette militante grupper, står over for øget international kritik for deres taktikker i Gaza. Med over 32.900 dræbte i Gaza siden krigens start ifølge sundhedstjenestemænd i området, og en FN-udtalelse om at den israelske militæraktion er tæt på en humanitær katastrofe, er presset på Israel for at ændre deres tilgang kun blevet større.

Som svar på denne og andre hændelser, har USA opfordret til øget humanitær adgang til Gaza og planlægger at bygge en midlertidig mole for at lette tilførslen af nødhjælp, imens arbejdet med at sikre ansvarlighed for dette og andre dødelige angreb fortsætter.

Udfordrede forsøg på at bringe hjælp

For nuværende fortsætter krisen i Gaza, og internationale bestræbelser på at bringe nødhjælp ser ud til at blive yderligere komplicerede.

Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive