Gå til hovedindhold

Hurra — de unge har omsider vendt blikket væk fra navlen og ud i verden

Af Lennart

I løbet af foråret 2024 har der fundet betydelige protester sted på flere universiteter i USA.

De unge har protesteret imod Israels krig i Gaza, ikke mindst imod USA’s involvering i denne krig som våbenleverandør til Israel.

I USA er det ikke usædvanligt at en studerende betaler flere hundrede tusinde kroner årligt i undervisningsafgifter, og protesterne er i mange tilfælde imod deres egne uddannelsesinstitutioners direkte investeringer i eller andre forbindelser til Israel eller israelske virksomheder.

Studerende på universiteter som Columbia University, University of Southern California (USC), og flere andre har etableret telt-lejre som en del af demonstrationerne imod Israels militære operationer i Gaza.

Studerende på Columbia University pressede på for “universitetsdivestering” - altså at universitetet skulle afholde sig fra samarbejde med og investering i virksomheder der er involveret i våbenfremstilling og militære operationer i Israel.

En særlig hændelse fandt sted på Columbia University’s campus, hvor studerende barrikaderede sig i Hamilton Hall.

Under besættelsen af Hamilton Hall udfoldede demonstranterne et stort banner og omdøbte bygningen til Hind’s Hall med henvisning til Hind Rajab, en seksårig palæstinensisk pige, der blev dræbt på uhyrlig vis af de israelske styrker i Gaza.

Hall’en blev ryddet med magt af New Yorks politi.

Den amerikanske musiker Macklemore udgav en antikrigs-sang, Hind’s Hall, med henvisning til det dræbte barn og besættelsen af hall’en. Et stort amerikansk mainstream medie omtalte i øvrigt den lille pige som en “palæstinensisk kvinde”.

NYPD’s indgreb i Hamilton Hall blev mødt med kritik fra studerende og fakultetsmedlemmer, som mente, at universitetsledelsen handlede for drastisk og undertrykte en legitim protest ved at bringe politiet ind for at rydde hall’en med magt.

Protesterne spredte sig i løbet af foråret på tværs af amerikanske universiteter, hvilket førte til hundredvis af anholdelser og intense debatter om ytringsfrihed og sikkerhed på campusser.

Protesterne er i USA blevet mødt med markant modstand fra det politiske system og mainstream medierne.

Politikerne i USA har i det store hele kun haft hån til overs for de unges protester.

Og moddemonstranter har ved flere lejligheder udsat de demonstrerende for voldelige overgreb og andre former for angreb mod de lejre hvor de protesterende unge har forsamlet sig for at give deres utilfredshed til kende.

I USA er der i den almindelige befolkning især blandt yngre mennesker en betydelig og stigende skepsis imod USA’s betingelsesløse opbakning til Israel - ikke mindst de evindelige våbenleverancer som almindelige amerikanere er tvunget til at finansiere over skatten.

Blandt magteliten er opbakningen til Israel derimod nærmest blind.

Det misforhold mellem folket og eliten skal blandt andet forstås i lyset af et omfattende donor- og lobbysystem i USA som reelt underminerer demokratiet til fordel for ultra-rige enkeltindivider.

Udviklingen med studenternes protester har blotlagt et enormt hykleri fra store dele af den herskende klasse i USA. Mange politikere og meningsdannere som i årevis har fremstillet sig selv som ytringsfrihedens absolutte og kompromisløse forkæmpere har vist at de ikke mener det alvorligt når det gælder andre holdninger end deres egne.

Store dele af de politiske system i USA ønsker med alle midler at undertrykke den utilfredshed som findes i millioner af mennesker og som finder sit mest distillerede udtryk i studerendes protester rundt omkring i landet.

Men skiftet er sket.

De unge har vendt blikket væk fra navlen.

Og tingene bliver næppe business as usual igen.

Organisationer
Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.