Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Død over vegetarerne

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Død over vegetarerne

Skrevet af Oldfux

"Død over vegetarer og afholdsfolk". Det lyder ikke som en velovervejet politisk udtalelse, men faktisk kom ordene ud af munden på Tjekkiets præsident Milos Zeman, da han for nylig talte for et selskab af vinavlere ved en sammenkomst i præsidentpaladset.

Forargelsen lod ikke vente ret længe på sig, og den fik ekstra næring af den tragiske omstændighed, at otte mennesker dagen før var blevet dræbt af en vildt skydende galning på en tjekkisk restaurant - det værste massemord i landets nyere historie.

“At et statsoverhoved taler om døden på en så henkastet måde blot et døgn efter denne tragedie er absolut uværdigt," erklærede oppositionspolitikeren Petr Gazdik i følge Daily Telegraph.

En talsmand for præsidenten har forklaret, at bemærkningen faldt i en tale, hvor Adolf Hitler blev inddraget som afskrækkende eksempel. Den tyske diktator var som bekendt afholdsmand, vegetarianer og ikke-ryger, og det var ham, Milos Zeman tog afstand fra.

Den 70-årige præsident, der selv sætter pris på et godt glas eller et par stykker, har tidligere vakt opsigt med åbenmundede ytringer. Oppositionen kritiserer ham også for at være overdrevent russiskvenlig. I sin ungdom var han kommunist, og efter befrielsen i 1989 blev han leder af Socialdemokratiet i det daværende Tjekkoslovakiet.

Hans seneste retoriske uheld kan ses som en bekræftelse af Godwin's Lov (http://en.wikipedia.org/wiki/G...) - den, der handler om, at sammenligninger med Hitler afsporer enhver debat.

Redigeret: Hitler spiste dog fugl herunder duelever og "Petits Poussins à la Hambourg".

Del Død over vegetarerne