Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Æblet og skinken

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Æblet og skinken

Skrevet af Lennart Kiil

Forestil dig et voksent menneske som var af den opfattelse, at alt der gik godt i hans liv, var hans egen fortjeneste. Alt der gik skævt, var derimod andres skyld.

Mon psykologerne har en betegnelse for sådanne mennesker?

Blandt lovgiverne her i landet er dette mønster desværre ret udbredt, når det gælder erhvervspolitik. Hvis det går godt for samfundet og i virksomhederne, møver politikerne sig gerne frem for at tage æren. Når tingene fungerer, skyldes det selvfølgelig dygtige politikere.

Men når det går skidt, så er det i hvert fald ikke politikernes skyld. Så distancerer man sig. Mangler det offentlige penge, så er det "de multinationales" skyld. Har de danske firmaer svært ved at klare sig, skyldes det dårlig virksomhedsledelse eller grådige aktionærer.

Denne mærkelige nærmest skizofrene mentalitet fandt for nylig et klokkeklart udtryk hos SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Den 23. februar skriver hun på facebook

Fantastisk nyhed. Apple investerer i Danmark. Og de gør det fordi vi kan levere vedvarende energi og velkvalificeret arbejdskraft.

Ja, det forstås. Apple har simpelthen valgt Danmark på grund af de høje energiafgifter, regeringen har ind- og videreført. Det er naturligvis det rene vrøvl, men Pia Olsen Dyhr er altså ikke sen til at tage æren for Apples beslutning. Fordi beslutningen her passer ind i hendes ideologiske kram. I hvert fald som hun spinner historien.

Tre uger senere skriver hun igen på facebook

Det er en rigtig trist dag. Danish crown fyrer 280 medarbejdere i Ringsted. Begrundelsen er, at aktionærerne har brug for et større overskud...

Se, når der fyres eller når en virksomhed må lukke, så er det i hvert fald ikke noget regeringen kan holdes ansvarlig for. Og det har ikke noget med den førte politik at gøre. Så er det alene virksomhedens eget ansvar - og her får aktionærerne så også lige en over nakken.

Det er mageløst, at politikere kan slippe afsted med et så selektivt forhold til virkeligheden. At de kan bruge to helt modsatrettede typer af forklaringer på de hændelser, vi ser i samfundet, alt efter om disse hændelser kan bruges til politisk pral eller til at hakke på erhvervslivet.

Desværre er der rigtigt mange danskere, der hopper på den her form for spin eller propaganda. Ellers ville vi ikke have haft den regering, vi har.

Del Æblet og skinken