Slogan: 
Fordi demokrati betyder folkestyre

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Bogens forside
4

Niels Bohr må vende sig i sin grav

Med Risø var Danmark længe i front - blandt andet hvad den medicinske forskning i brug af radioaktive isotoper angik.

Niels Bohr må vende sig i sin grav med undertitlen om fornægtelsen af kernekraften af Thomas Grønlund Nielsen er en fremragende bog. Det er en debatbog, men også lidt af en tragedie. Historien om hvordan middelmådige politikere skyllede en stor arv ud med badevandet.

Niels Bohrs genialitet havde bragt Danmark i en international førerposition inden for kernefysikken. Og ikke bare den teoretiske del. Med Risø var Danmark længe i front - blandt andet hvad den medicinske forskning i brug af radioaktive isotoper angik.

Niels Bohr må vende sig i sin grav er også historien om, hvordan vi som folk er blevet ført bag lyset af særinteresser, hvordan hysteri og følelser har fortrængt rationalitet og fornuft. Hvordan vi tog skridt bagud og underlagde vores energiforsyning naturens luner, når vi havde den viden, der skulle til for at skabe en stabil og billig energikilde.

Bogen kommer vidt omkring og hele historien om arven fra Bohr sættes fint i perspektiv. Bogen slutter med et håb om at debatten om fremtidens energikilder kan tages op igen på et sagligt grundlag.

Bohrs indsigter vendte op og ned på vores forståelse af verdens mindste dele og de største energier. Men inden vi rigtigt fik dannet os et overblik over betydningen kuldkastede vi en af de største indsigter nogensinde frembragt af naturvidenskaben.

Kernekraften og atomfysikken er stadig unge områder med under 100 år på bagen, og der er sket meget de seneste årtier - især hvad ansvarlig anvendelse angår. Men ikke i Danmark. Her er udviklingen gået baglæns.

Det er på tide, vi igen tager den dyrebare arv, vi fik af Niels Bohr, alvorligt i Danmark. Sæt igang!

Seneste ændring: 
14/12/2019 - 11:16