Primære faneblade

Niels Bohr må vende sig i sin grav

Med Risø var Danmark længe i front - blandt andet hvad den medicinske forskning i brug af radioaktive isotoper angik.

Bogens forside

Niels Bohr må vende sig i sin grav med undertitlen om fornægtelsen af kernekraften af Thomas Grønlund Nielsen er en fremragende bog. Det er en debatbog, men også lidt af en tragedie. Historien om hvordan middelmådige politikere skyllede en stor arv ud med badevandet.

Niels Bohrs genialitet havde bragt Danmark i en international førerposition inden for kernefysikken. Og ikke bare den teoretiske del. Med Risø var Danmark længe i front - blandt andet hvad den medicinske forskning i brug af radioaktive isotoper angik.

Niels Bohr må vende sig i sin grav er også historien om, hvordan vi som folk er blevet ført bag lyset af særinteresser, hvordan hysteri og følelser har fortrængt rationalitet og fornuft. Hvordan vi tog skridt bagud og underlagde vores energiforsyning naturens luner, når vi havde den viden, der skulle til for at skabe en stabil og billig energikilde.

Bogen kommer vidt omkring og hele historien om arven fra Bohr sættes fint i perspektiv. Bogen slutter med et håb om at debatten om fremtidens energikilder kan tages op igen på et sagligt grundlag.

Bohrs indsigter vendte op og ned på vores forståelse af verdens mindste dele og de største energier. Men inden vi rigtigt fik dannet os et overblik over betydningen kuldkastede vi en af de største indsigter nogensinde frembragt af naturvidenskaben.

Kernekraften og atomfysikken er stadig unge områder med under 100 år på bagen, og der er sket meget de seneste årtier - især hvad ansvarlig anvendelse angår. Men ikke i Danmark. Her er udviklingen gået baglæns.

Det er på tide, vi igen tager den dyrebare arv, vi fik af Niels Bohr, alvorligt i Danmark. Sæt igang!

Seneste ændring: 
14/12/2019 - 11:16

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil