Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Er blondiner dumme?

Overskriften "Hillary Clinton: Fra klog og kompetent kvinde til dum blondine på et splitsekund" medførte en læserklage - et forsvar for blondiner.

Men artiklen om Hillary Clinton er på ingen måde at angreb på blondiner generelt - ligesom artiklen på ingen måde hævder, at mennesker med lyst hår er dummere end andre.

Nej, lyshårede kvinder er ikke nødvendigvis dumme. Selvfølgelig ikke.

Det ses jo egentligt også allerede af overskriften, der viser, at den lyshårede kvinde - i dette tilfælde Hillary Clinton - kan være klog og kompetent - OG åbenbart også spille rollen som dum blondine.

Pointen med artiklen var naturligvis ikke at hævde, at blondiner er dumme. Det ville være forkert. Pointen er, at der findes en stereotyp om blonde kvinder og teknologi. Og at denne stereotyp kan udnyttes - hvis man er klog nok til at påtage sig en bestemt rolle, når situationen "kræver" det.

Stereotypen om dumb blondes går nogenlunde ud på, at blonde kvinder ikke rigtigt er så skarpe, hvad computere angår.

Når Hillary Clinton svarer:

What, like with a cloth or something?"

På spørgsmålet om hvorvidt hun har slettet ("wiped") sin harddisk, inden den blev indleveret til undersøgelse hos FBI, så spiller hun på den stereotyp. Og hun er faktisk med til at styrke den.

Hun styrker yderligere stereotypen, når hun fortsætter:

"I don’t know how it works at all"

Det går altså ikke, at man klandrer Folkets Avis for at påpege disse ting.

Det er ikke Folkets Avis, der har skabt stereotypen om den dumme blondine.

Det er ikke Folkets Avis, der underbygger den. Det er Hillary Clinton. Og det må vi gerne skrive. Selvom de andre danske medier ikke gør det.

Vi skriver om, hvordan Hillary Clinton gennem sin besynderlige ansvarsfraskrivelse af, hvad der muligvis er blevet slettet på hendes computer, spiller på en stereotyp.

Hillary Clinton udnytter simpelthen en stereotyp, som hun med stor sikkerhed i andre situationer vil tage stærkt afstand fra.

Hvis en amerikansk mand havde sagt, at en blond kvinde ikke kunne finde ud af at slette filer på en harddisk, så havde helvedet været løs i USA.

Og faktisk lægger vi jo op til, at hun netop udmærket er klar over, hvordan man sletter e-mails. Og derfor - sin hårfarve til trods - faktisk ikke er nogen dum blondine. Men smart. Måske lidt for smart. Snu. Ja, klog.

Vi skriver netop, at det meget vel kan være en rolle, hun påtager sig, fordi det i situationen er bekvemt: "Jeg kan jo ikke gøre for det - det med teknologi er svært - det ved jeg ikke noget om". Hvorimod hun i andre situationer ønsker at fremstå kompetent.

For selvfølgelig siger ens hårfarve ikke noget om ens kompetencer. Ligesom ens køn ikke gør det.Det er kun DR, der hepper på Hillary, alene fordi hun tilfældigvis er kvinde.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:11
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn