Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Vigtigheden af at kende bagvejen

Skrevet af Mia Andersen

Carl Holst har det svært i disse dage, men hans efterfølger, Peter Christensen, har det bestemt heller ikke nemt. Hvorfor? Fordi de sociale medier emmer af en negativ diskurs omkring det faktum, at han har taget bagvejen. Kritikken går på den vælgerlussing, der ved seneste folketingsvalg fik Venstremanden til at trække sig fra dansk politik. Efter sigende skulle vælgerlussingen også være grunden til, at Lars Løkke ikke gav ham en ministerpost, da regeringen skulle dannes. Det lader dog til, at man – også som statsminister – har et standpunkt til man tager et nyt. Således er Peter Christensen nu indsat som Forsvarsminister, hvilket nærmest giver ham ligeså strid modvind som den afgående minister. Som sagt bringer denne situation kun en tanke frem i mit hoved; vigtigheden af at kende bagvejen.

Min pointe er selvfølgelig sat på spidsen, når jeg bruger eksemplet fra det politiske spil – det er jeg udmærket klar over. Ikke desto mindre, fik det mig til at tænke over, at bagvejen mange gange er nøglen til skattekisten. Om det gælder jagten på den ideelle kandidat til et givent job eller at finde bolig i et presset københavnsk boligmarked. Alting går lige en smule lettere, hvis man kender de rigtige mennesker. Netværk bliver altså kontinuerligt et vigtigere buzzword; både privat og professionelt.

Og det er netop, hvad Peter Christensen her har draget fordel af; netværk. Det faktum er der heller ingen, der angriber – i tråd med, at ingen angriber valget af en ny topchef for en virksomhed. Dét som udgør det grundlæggende problem ved, at politikere drager fordel af at tage bagvejen er, at regeringen skal varetage folkets interesser, hvormed den bør udgøres af folkevalgte parter. Medierne – sociale såvel som mediehusene – er derfor ikke i oprør over måden hvorpå Peter Christensen blev minister, men snarere, at danskerne ”fravalgte” ham ved sidste Folketingsvalg. Man kan mene om Peter Christensen hvad man vil, men det ændrer ikke på, at de fleste andre i hans situation havde takket ja til stillingen, på trods af omstændighederne.

Formålet med dette indlæg er ikke at diskutere, hvorvidt vi har fået en kompetent Forsvarsminister eller ej, men derimod at påpege, at de rigtige kontakter kan vise sig at være guld værd. Ideelt eller ej, så ændrer det ikke på, at Peter Christensen i denne uge blev udpeget som ny Forsvarsminister af Lars Løkke.

Ved nærmere refleksion, er jeg ret overbevist om, at mange danskere kan fremhæve situationer fra hverdagen, hvor deres netværk har vist sig nyttigt i en given situation; om du har fået adgang til et eksklusivt event, scoret en fed lejlighed, en god besparelse eller noget helt fjerde. Den eneste faktor, hvorpå det politiske eksempel adskiller sig er, at det sætter min pointe på spidsen – og med fuldt overlæg. ”Overdrivelse fremmer forståelse”, hvormed et ekstremt eksempel giver et væsentligt skarpere billede af pointen end vage eksempler ville have gjort. Tag ”politik” ud af ligningen og så ved du nøjagtigt, hvad min pointe med dette indlæg er; netværk er guld værd – og prognosen indikerer en bevægelse mod, at det i fremtiden bliver platin værd.

Problemet ved mit politiske eksempel er således, at det er manden der underlægges kritik i en situation, hvor den burde have været rettet mod bolden...