Gå til hovedindhold

Sociale medier er nutidens sutteklud

Af Mia Andersen

Sociale medier har bragt meget med sig – en af tingene er et stødende sprog mod de mennesker vi går i dialog med. Hvorfor? Fordi der er en vis distance til modtager, når du anvender sociale medier fremfor en face-to-face konfrontation. I min optik er det netop hér problemet opstår; det skrevne medie indbyder generelt til et hårdere sprogbrug, og de sociale medier er den perfekte platform til formålet. Med andre ord: sociale medier kan meget vel beskrives som nutidens sutteklud.

Jeg er ikke i tvivl om, at brok altid har eksisteret. Forskellen er, at det før var mere implicit; for eksempel parret der brokker sig til hinanden over, at naboen ikke har klippet hæk. I dag er det i højere grad eksplicit, idet vores irritationsmomenter kan deles med omverdenen på ingen tid. Der kan sågar være ligesindede, der deler vores irritation. Det er på en måde blevet for ”nemt” at hænge folk ud – og for de mindste ting. Min veninde fortalte forleden om en video af en uhøflig mand i metroen, der blev delt flere hundrede gange med alverdens spydige kommentarer om, at han må være et skrækkeligt menneske. I virkeligheden kender vi jo ikke videoens kontekst eller mandens generelle baggrund og personlighed. Så på hvilket grundlag kan vi antage, at han er et dårligt menneske? En bid af en situation jeg ikke har været vidne til, er et ret tyndt grundlag, hvis du spørger mig.

Hvad blev der af dengang, hvor man kunne nøjes med at ryste på hovedet, når ens medmennesker opførte sig tåbeligt? Har de dage overhovedet eksisteret? Der har nok altid været folk, der var mere ivrige med at hænge folk ud end andre, men jeg har svært ved at se, hvad du som person får ud af det? Hvordan gør det dig til et bedre menneske at hænge andre ud? Dét jeg synes er mest sørgeligt er det faktum, at man i dagens Danmark (åbenbart) skal træde varsomt. Du ved aldrig, om en episode fra din hverdag ender som dagens midtpunkt på de sociale medier.

For at vende tilbage til sprogbrug; det er de færreste, der i en personlig konfrontation ville snakke i den tone, som de gør på sociale medier. Jeg kender det fra mig selv; det er hundrede gange lettere at skrive hårde ord end at sige dem, netop grundet en distance til modtageren. Det gør det dog ikke mere rigtigt. Skriftlig kommunikation indeholder en række faldgruber, idet budskabet kan tolkes som modtageren ønsker at tolke det. Omvendt kan afsenderens intention ligeledes misforstås, hvis personen ikke har udtrykt sig klart nok. Det har de fleste af os dog lært at tænke over i kommunikationen til dem vi kender.

Der hvor det for de fleste går galt er, når de sociale medier bruges som sutteklud. Skriftlig kommunikation skaber en distance, men dét at du ikke kender din modtager, øger distancen markant. Netop derfor er der mange, der ikke har skrupler over at skrive stødende kommentarer i diverse debatter på facebook. I min optik, er det særligt vores forforståelse af afsenderen, der giver anledning til disse spydige kommentarer. Jeg er eksempelvis på Folkets Avis’ facebook-side flere gange blevet mødt af antagelser om mig, der var stikmodsat af hvordan virkeligheden ser ud. Var der nogen, der spurgte om min baggrund inden de antog de kendte den? Nej! Jeg har sågar læst flere kommentartråde på facebook med lignende tilfælde. Det leder mig tilbage til et af mine tidligere pointer: individets baggrund går alt for ofte til grunde i generaliseringer. Et argument som kun styrkes af den påstand, at de sociale medier er nutidens sutteklud…