Primære faneblade
Debatindlæg
Åben

Gratis

Vattæppet er vist blevet en smule for tungt

Jeg læste for nyligt en artikel, der i den grad vandt min opmærksomhed. Seneste tal OECD viser, til min store bekymring, at andelen af selvstændige danske erhvervskvinder mellem 15 og 29 år er den laveste i den vestlige verden. Den laveste! Kun 11 ud af 1.000 danske kvinder er selvstændige erhvervskvinder. Til sammenligning har listens nummer et, Italien, 138 selvstændige erhvervskvinder per 1.000 kvinder. Er det bare mig, eller er det ikke en smule skræmmende?

Dernæst kan man så spørge sig selv, hvad grunden til dette er. Svaret ligger, i min optik, i velfærdsstaten. Vi er simpelthen pakket for godt ind i vattæppet. Danske kvinder har jo ikke længere samme adgang til velfærdsydelser som barsel, børnenes sygedage eller lign., hvis de springer ud som selvstændige, da der ikke på samme måde er en kollega, der kan udfylde rollen og udføre dagens opgaver. Det er derfor usikkert territorium, hvorfor jeg er overbevist om, at mange når den konklusion at det er bedre at lade vær. Men er det nu også det? Her vil jeg tilslutte mig cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, Thomas Søbys argumentation: Det danske samfund går glip af nye idéer, der på sigt kan skabe ny vækst og arbejdspladser.

Og for hvad? For at sikre sig, at man har ret til at blive hjemmegående husmor i et års tid. Virkelig? Jeg skal ikke have børn, så undskyld mig, hvis jeg virker kynisk, men jeg er dybt uforstående over for, hvorfor det sikre valg virker mere attraktivt end det usikre, når det nu er i det usikre valg, at potentialet for succes 9 ud af 10 gange er størst. Endeligt må jeg sige, at det ikke burde være umuligt at forene iværksætteri og familieliv på sigt, hvis man virkelig har en iværksætter i maven. Jeg er klar over, at opstartsfasen er lang og krævende, men hvis du dedikerer dig 110 procent til dit projekt, kommer du hurtigere derop, hvor det er sjovt at lege. Og når du er her, hvad hindrer dig så i at stifte familie, hvis det er det du vil? Der er selvfølgelig også situationer, hvor iværksætteri fejler, men i så fald, kan du da ikke gå og ærgre dig over, at du ikke prøvede...

Jeg må (desværre) appellere til kønsstereotyperne, for at forstå bare lidt af grunden til det chokerende tal; alt for mange danske kvinder tror, at hele meningen med deres liv er at sætte børn i verden. Og bevares, jeg siger ikke, der skal fødes færre børn i Danmark, men til gengæld burde flere overveje, om lykken er at leve det lidt, undskyld mig, kedelige liv med minimal risiko frem for at føre nye, spændende idéer ud i livet. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, hvad jeg ville vælge af disse to situationer. Men igen, jeg skal heller ikke have børn. Derfor medgiver jeg, at jeg kan være blind over for det moderinstinkt, der er så stærkt hos mange kvinder.

Alt jeg siger er, at det er synd at vattæppet vejer mere end kreativ nytænkning blandt unge kvinder i Danmark. Og før du som mand gnider dig for meget i hænderne, kan jeg afsløre, at mænd mellem 15 og 29 år ligger tredjesidst på OECD’s opgørelse over selvstændige erhvervsmænd med en andel på 33 ud af 1000 mænd, der tager springet. Så nej, heller ikke her kan Danmark brillere, om end det er en smule bedre end kvinderne. Tallene giver altså i allerhøjeste grad stof til eftertanke ved den danske velfærdsmodel – hvad end du er mand eller kvinde!

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:10
Vi er 0 abonnenter – vi skal højere op!
Abonnenter Svarer til
1 1 stor fadøl
200 Kontanthjælp, 0 børn
1000 DR-journalist
5000 Maria Rørbye Rønn