Gå til hovedindhold

Gamle medier: Nye medier spreder løgnehistorier

"Radio24syv vil i de kommende måneder sætte fokus på de mange falske nyheder, der strømmer ud på de sociale medier."

Sådan skriver Simon Andersen, som er nyhedschef på licensbaserede Radio24syv, i en opdatering på Facebook.

Af indlægget forstår jeg, at det er historier fra de nye danske netmedier, som Radio24syv vil afsløre som falske. Og at der åbenbart er "mange" af disse falske nyheder, som ligefrem "strømmer ud på de sociale medier."

Det lyder lidt som en fis i en hornlygte.

I opslaget efterlyser Simon Andersen da også eksempler på sådanne historier. Selv bringer han kun et enkelt eksempel på banen.

Jeg tvivler på, at der i Danmark forekommer systematisk arbejde med løgnehistorier på de få frie og - i økonomisk forstand - temmeligt pressede netmedier.

Så hvorfor indleder den licensfinansierede radiokanal Radio24syv en offensiv mod de nye, netbaserede medier?

Man kunne jo sagtens lave en bredere mediekritik, hvor udgangspunktet var mindre fordomsfuldt. Hvorfor ikke i udgangspunktet se kritisk på både nye og gamle medier? Hvorfor dette ensidige fokus på de små opkomlinge?

Selv har jeg her på Mediemøllen (et brand på FOLKETS) hele tiden fastholdt det centrale i, at læseren altid selv forholder sig skeptisk og kritisk til nyheder af enhver art – uanset om kilden er et nyt medie eller et gammelt medie.

Jeg har endda opfordret til også at være kritisk og skeptisk over for indlæg på Folkets Avis. Det medie som jeg selv har stiftet og er ved at bygge op.

Vær altid kritisk!

Men det er ikke den opfordring, der nu lyder fra Radio24syv og de etablerede medieorganisationer og fagforeninger.

Her forsøger man tværtimod at tegne et ensidigt og unuanceret billede, hvor de nye medier er utroværdige og løgnagtige, mens de etablerede medier i det store hele fremstilles som nogen, der er til at stole på.

Noget sort-hvidt må man nok sige.

Det er klart, at de etablerede medier har en interesse i at fastholde deres "monopol på sandheden". De har en stor definitionsmagt og kan sætte dagsordenen.

Den magt forstyrrer de nytilkomne netbaserede medier.

Hvis de gamle medier får held med at så tvivl om de nye mediers troværdighed, så er alt igen ved det gamle, hvor de store statsstøttede (licens og mediestøtte) medier sidder på hele "sendefladen".

Simon Andersens opslag kan du se her.

Det bliver spændende at følge lidt med i. Måske.

Men hvorfor ikke se nærmere på de gamle mediers manipulation?

Mon ikke de gamle mediers mere kamuflerede løgne, når lige så langt ud og gør lige så stor skade på oplysningsniveauet i samfundet?

Jeg vil vove den påstand, at de gamle mediers mere sofistikerede propaganda gøre mere skade end nogle af de nye mediers åbenlyse fejlskud og falske nyheder.

Sidstnævnte er lettere at gennemskue for de fleste.

Og så fylder de gamle medier altså stadig 95 procent af mediebilledet. Så det nye kritiske fokus udelukkende på de 5 procent nye medier virker helt ude af proportioner.

De nye medier er endnu i deres vorden. På sin vis som små børn. Mens de gamle medier er granvoksne. Endda med statsstøtte i baghånden.

Er det rimeligt at de gamle statsstøttede medier rotter sig sammen imod de nye frie selvforsørgende medier og forsøger at dræbe dem, inden de er kommet på fode?

Hvad blev der af de højt besungne idealer om pluralisme i mediebilledet?

Og er kampagner imod nye medier virkelig hvad mediestøtten og licenskronerne i Danmark bør gå til?

Samtidig med at de gamle medier forsøger at så tvivl ved de nye mediers troværdighed, så forsøger både politikere og etablerede medier at påvirke Facebook i retning af en større grad af sortering, hvor de nye medier skal holdes mere ude og de gamle medier have en endnu mere central placering.

Sådan foregår kampen om definitionsmagten på flere forskellige planer.

Her er allerede noget for den nye regering at tænke over – hvis den vil kalde sig borgerlig og liberal og demokratisk.

Selv tak!

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.