Gå til hovedindhold

Slut med gratis Facebook – nu kommer du til at betale over skatten

Både Apple og Facebook har igangsat byggeriet af kæmpe datacentre i Viborg og Odense.

Apple har planlagt at bygge 160.000 m2 med et forventet elforbrug på 142 MW. Facebook vil bygge 56.000 m2, men har ikke afsløret, hvor meget strøm de forventer at købe. Lad os bare antage, at de samlet vil forbruge 200 MW, selv om en artikel i Ingeniøren 19/1-17 anslår det dobbelte.

200 MW, for at gøre det læseren forståeligt, svarer til årlige 1.752.000.000 kWh, hvilket er 5% af Danmarks samlede elforbrug.

Fælles for de store datamagnater er, at de kun vil have grøn strøm. Det kan deres kunder nemlig godt lide.

Der er dog lige en hage ved deres elforbrug:

De vil nemlig ikke betale, hvad det koster at fremstille grøn el.

Derfor er det for dem godt at der findes masser af politikere, som gerne vil iscenesætte sig selv, og gerne gør det med en hvid løgn – underforstået, at de fremhæver nogle positive ting og skjuler bagsiden af medaljen.

Vi ved fra den netop omlagte PSO-afgift, at de danske havmølleparker er dyre el-kilder. Havmølleparkerne har en garantipris på mellem 60 og 105 øre pr. kWh, mens markedsprisen på elmarkedet Nord Pool gennemsnitligt svinger omkring 20 øre.

Hvis du ikke har fulgt med, så skal du vide at PSO-afgiften blev omlagt fra en forbrugsbaseret afgift til at være finansieret af din og min skat. PSO-afgiften var nemlig dræbende for energitunge erhverv og kostede dermed arbejdspladser. Vi betaler den altså stadig.

Når du betaler din elregning, så er de 20 øre pr. kWh vokset ca. 11 gange. Inklusiv moms betaler du vel 230 øre, hvoraf en del ganske vist er distribution, som også datacentrene må betale.

Kig på din elregning, så ser du en lang liste af afgifter, f.eks. el-spareafgift som man må sige, at DU intet sparer på.

Apple slipper med en elafgift på 0,5 øre pr. kWh. Apple havde spillet Danmark og Norge ud imod hinanden i politikernes iver for at kunne fremhæve at DE havde skaffet Apple til Danmark eller Norge.

Nordmændene tabte (eller vandt de norske borgere?) med et bud på godt 12 øre pr. kWh, og var «veldig misfornøyd», da de gerne havde forhandlet afgiften længere ned da Apple skrev kontrakt med Danmark.

Det er ikke afsløret om Facebook har fået samme lukrative elpris, men det er helt sikkert at de har fået en klækkelig rabat på afgifterne.

Med disse aftaler kan politikerne hidkalde en mediestøttet journalist som uden kritiske spørgsmål kan fortælle vælgerne, hvordan politikerne har skaffet Apple/Facebook til Danmark og dermed skabt tusindvis af arbejdspladser. Vi hører bare ikke så meget om, at disse arbejdspladser går på selve byggeriet. Driften af de færdige datacentre vil næppe give mere end nogle få hundrede arbejdspladser permanent.

Datacentrene får således mindst 40 øre i rabat pr. kWh, så lad os regne på dette sikre tal.

1.752.000.000 kWh x 0,40 DKK = 700.800.000 DKK

Antager vi at der skabes i alt 300 faste stillinger, svarer det til

700.800.000 DKK / 300 arbejdspladser = 2.336.000 DKK/arbejdsplads som DU altså er med til at finansiere over skatten.

Dertil kommer at dette koster et ukendt antal årsværk i den offentlige administration.

Når vi nu jonglerer med de store tal, skal skal vi da lige høre om Apple, som bl.a. for at sikre grøn backup strøm har investeret i biogasforskning. Hele 20 mio. DKK (svarende til at der falder en mønt af deres pengetrillebør).

Vi ved jo godt at vinden ikke blæser hele tiden. Det ved Apple og Facebook også. Apple og formentlig også Facebook vil derfor supplere med vandkraft fra Norge. Det er rigtig smart, for når de køber den i Danmark, slipper de med de aftalte afgifter.

De mindst 700 mio. DKK, som gives i skatteyderfinansieret rabat, de er med afskaffelsen af PSO implementeret i din skat.

Skatteforhøjelser er ikke noget, der gør politikere populære. Politikere er heller ikke gode til at fyre folk i deres egen administration.

Derfor bliver det sikkert som vi kender det – besparelser på de varme hænder – på din service fra det offentlige, at du mærker konsekvensen. 700 mio. snerper henad 1 promille af statsbudgettet, tæt på det samme som Christiansborg koster i drift.

Bliver det den sædvanlig historie:

  1. Politikeren promoverer sig selv på feelgood delen
  2. Du stemmer på politikeren
  3. Som tak får du – denne gang ikke i overført betydning – en kold afvaskning

Slutteligt skal man have i erindring, at vinden ikke blæser hele tiden.

Datacentrene vil i perioder aftage alt det grønne, hvor du som forbruger må nøjes med det sorte el.

Peter Poulsen er uddannet industrilaborant og har arbejdet som fiskal måletekniker i energisektoren i 20 år, og læser Bch. Technology managent and marine engineering.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent