De sidste ti år har vi haft økonomisk krise i Danmark. Spænd livremmen ind, har vi fået at vide.
Og det har vi gjort. I den private sektor har hundreder af tusinder mistet jobbet. Lønduviklingen har været meget beskeden. Titusindvis af selvstændige har måttet dreje nøglen om, andre lever i årevis på indtægter under kontanthjælpsniveau.
Også i det offentlige har man måttet spare mange steder og blandt medarbejderne på gulvet har lønnen næsten stået stille de senere år.
Men hvordan med ledelsen og det øverste lag af embedsmænd. Mærker de også krisen kradse? Folkets Avis har på baggrund af aktindsigter opnået i samarbejde med graverjournalisten Lars Bjørknæs systematisk undersøgt det spørgsmål.
Kommunale embedsmænd lever godt
Øverst i det kommunale system har lønningerne trodset den almindelige afmatning og er nærmest eksploderet i opadgående retning. Vi taler om ledelserne i kommunerne. Den øverste administrative ledelse. Bureaukratiet.
Her er millionlønninger slet ikke en usædvanlig ting. Det er faktisk normen. Ja, i en række kommuner har man sågar ansatte, som kan indkassere over to millioner kroner årligt.
Faktisk viser vores gennemgang af en lang række akter at ikke mindre end 117 kommunalt ansatte embedsmænd og ledere tjener mere end Danmarks statsminister!
Jeg gentager: 117 offentligt ansatte får højere løn end landets statsminister.
Uforsvarligt høje lønninger til for mange
Det kommunale system og DJØF vil naturligvis forsvare de høje lønninger med et velkendt arsenal af mere eller mindre gyldige argumenter.
"Vi skal kunne konkurrere med det private og derfor skal lønnen være i orden - ellers kan vi ikke tiltrække de bedste folk"
Men hvis I betaler så godt og får de bedste folk, hvorfor oplever folk så at skatter og afgifter stiger mens servicen bliver ringere og ringere?
Kunne man spørge - som Folkets Avis ofte har gjort og vil blive ved med at gøre.
I det private ville man fyre en direktør - i øvrigt uanset lønnens størrelse - hvis han gjorde produkterne dyrere og dårligere - og kunderne mere og mere utilfredse.
Realiteten er, at den offentlige sektor i Danmark er meget, meget stor. Hvis så også de ansatte embedsmænd skal have en meget høj løn, jamen, så bliver det bare en meget tung og bekostelig affære.
Omkostningerne læsser man så over på skatteyderne og den private sektor som er ved at segne under presset.
Jo, der kan godt spares i det offentlige. Og start fra toppen af.