Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Er ledelsen på Københavns Universitet sin opgave voksen?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Er ledelsen på Københavns Universitet sin opgave voksen?

Skrevet af Lennart Kiil

I dag skal bestyrelsen på Københavns Universitet behandle et forslag, der vil gøre stor skade på Danmark som vidensnation: Stillinger, der ikke ansøges af kvinder, skal opgives. Vi kunne kalde det for et forslag om kvinde-veto på job-opslag.

SE OGSÅ: Kvinde-veto på stillingsopslag bekymrer institutleder

Vedtages forslaget, sætter man de tekniske og naturvidenskabelige discipliner ud af spil. For her er der ofte ikke nogen kvindelige ansøgere til de meget specialiserede stillinger.

SE OGSÅ: Riisager: Kvinde-veto på jobopslag anerkender ikke kvinder og mænds forskellige valg

En sådan undergravning af universitetets institutter ville være i strid med bestyrelsens hovedopgave, som er at varetage universitetets interesser som uddannelses- og forskningsinstitution. Dagen vil altså vise, om bestyrelsen på Københavns Universitet er sit ansvar bevidst.

Mere bureaukrati

Hvis forslaget vedtages, vil reglen, om at der altid skal være minimum én ansøger af hvert køn, føre til mere bureaukrati og tidsspilde. Normalt formulerer man et stillingsopslag så præcist, at kun relevante personer bruger deres tid på at ansøge.

Men hvis man for fremtiden vil være sikker på, at et opslag ikke annulleres af kvinde-vetoet, gør man klogt i at formulere opslaget bredere. Så vil flere - også kvinder - ansøge. Men reelt har man jo stadig kun brug for én person, der så ikke bare skal opfylde de krav, der står i opslaget, men også de krav man har udeladt for at sikre flere ansøgere.

Ikke nok med at flere forskere kommer til at spilde tid på at ansøge stillinger de ikke er kvalificerede til, også de ansatte på universitetet vil komme til at bruge mere tid på at bladre igennem irrelevante ansøgninger, fordi man ikke blotlagde kravene til stillingen i opslaget.

Det er i sandhed et tosset forslag.

... og centralisering af magten

Eneste mulighed for at omgå reglen om kvinde-veto er ved at søge dispensation direkte hos selveste rektor. Det er skørt, at den øverste leder skal sidde og detailstyre ansøgningsprocesser, der burde ligge ude lokalt på institutterne hos dem, der ved noget om, hvad jobbet rent faktisk indebærer.

Som så mange andre tiltag på universiteterne i disse år flytter forslaget magt fra det videnskabelige personale ude på instituterne til universitetets centraliserede ledelse. På den måde undergraver man fagligheden på et universitet, og man reducerer det til en øvelse i management.

Hensigten med forslaget fra ledelsen på Københavns Universitet er muligvis "ligestilling" af kønnene, men konsekvensen er mindre faglighed og mere bureaukrati. Og som altid er det skatteyderne, der står tilbage med regningen.

Del Er ledelsen på Københavns Universitet sin opgave voksen?