Corona har været hård ved Folkets Avis, magasinet IDENTITET og de mange andre medier på FOLKETS. Omsætningen er halveret på et år.

Vi er 0 abonnenter og skal op på 200 forholdsvist hurtigt før det giver mening.

Vil du være med til at sikre at Danmark også i fremtiden har uafhængige medier?

Lukket

Filmfolk fester for hundredetusinder af kroner i Berlin – danske skatteydere betaler regningen

Pixabay
Ingen fest uden bobler.

Dankortet bliver sendt på overarbejde, når Dansk Filminstitut deltager i festivaler. Skatteyderne får blandt andet lov til at betale for store og dyre receptioner, når de statslige filmfolk skal have slukket tørsten og sulten.

- Trine Dyrholm fik lørdag en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle på Berlinalen for sin rolle som Anna i Thomas Vinterbergs "Kollektivet" til prisuddelingen i Berlinale Palast. Dyrholm er den første dansker, der har vundet prisen for bedste kvindelige skuespiller i en dansk film.

Sådan lød det blandt andet på hjemmesiden for Dansk Filminstitut (DFI) i forbindelse med, at Trine Dyrholm i 2016 vandt en af filmbranchens største priser under Berlin-festivalen. Derved fulgte sangerinden og skuespillerinden op på prisen for bedste mandlige hovedrolle, som Mikkel Boe Følsgaard fire år tidligere havde hjemført.

Hvad DFI dog ikke fortalte var, at det langt fra havde været en billig oplevelse for de danske skatteydere. Ikke kun i forhold til filmen Kollektivet, som modtog massiv offentlig støtte, men også til de festligheder, som blev afholdt under festivalen.

Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Folkets.dk har opnået hos DFI. Herunder eksempelvis i de receptioner, som ikke kun fandt sted under 2016-udgaven af Berlin-festivalen, men også den efterfølgende Cannes-festival.

Receptioner for 140.000 kroner i Berlin

Ifølge de fremsendte bilag var det specielt i Berlin, at de danske skatteydere måtte holde for, når filmfolkene slog sig løs. Således lød regningen for deltagelse i Berlins filmfestival i 2016 på 334.386 kroner, mens skatteyderne måtte finde 216.437 kroner frem for turen til Cannes-festivalen samme år.

En af de helt store udgifter på budgettet var receptionen, som DFI afholdt i Berlin. Således blev der i alt brugt 139.480 kroner på denne konto, hvilket skete den 12. februar 2016. Regningens størrelse skyldtes blandt andet, at receptionen fandt sted i den klassiske Meistersaal, der ud over at have plads til 500 gæster, også er kendt for at blive brugt af en række verdensstjerner ved besøg i den tyske storby.

I Sydfrankrig fortsatte festlighederne for DFI, som under Cannes-festivalen i 2016 indkøbte 600 Carlsberg-øl, så ingen skulle gå tørstige hjem fra receptionen ”Meet the Danes”. Det var med at gøre, at sammenkomsten løb op i lige over 6.000 euro – eller hvad der svarer til cirka 45.000 kroner.

Det er dog langt fra første gang, at DFI har haft et iøjnefaldende forbrug af den skatteyderfinansierede repræsentationskonto. Som Folkets.dk tidligere har kunnet afsløre, synes det fast at være tilfældet, når filmfolkene deltager i de store festivaler i Berlin og Cannes. På samme måde som embedsmændene også fast bor på nogle af Cannes dyreste adresser, når de i stort tal drager mod sydens sol.