Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Mød Lea Wermelin: 31 år, ingen erhvervserfaring – og formand for Folketingets skatteudvalg

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Mød Lea Wermelin: 31 år, ingen erhvervserfaring – og formand for Folketingets skatteudvalg

Skrevet af Lennart Kiil

Et af de største problemer Danmark har, er unge selvfede og svært selvovervurderende politikere. Især i Socialdemokratiet er der mange af dem. Dog har de Konservative også deres andel af den kvindelige udgave.

Typisk er de mellem 24 og 39 år gamle og det tror de ved det hele.

På trods af en ung alder på kun 31 år er Lea Wermelin blevet formand for Folketingets skatteudvalg. Det viser noget om hvor rablende vanvittig et land, Danmark er blevet.

Det er jo sjovt, at en kvinde med et CV hvor arbejde i den private sektor glimrer ved sit totale fravær på den måde skulle forestille at vide noget som helst om virksomheders skattevilkår her i landet.

Og i et indlæg på Politiken hvor hun netop i kraft af sin formandspost tillægges stor autoritet, formår hun da også at udstille både sin chauvinisme og sin totale mangel på forståelse for virksomheders driftsvilkår her i landet.

Danmark har verdens højeste skattetryk, og det skal vi fortsat have, mener hun. Hun kalder det høje skattetryk her i landet for "retfærdigt".

Ja, det er jo nemt at sige. Hendes løn er hentet lige ud af borgernes lommer gennem netop dette verdens højeste skattetryk. Hun er en nyder. Så ser skattetrykket retfærdigt ud. Lidt mindre retfærdigt ser det ud for arbejdere folk i det private og små selvstændige som betaler gildet.

Hun er også fuld af løgn:

Den skandinaviske model er alle andre overlegne – både når det gælder velstand og velfærd.

Det er beviseligt forkert. Det voldsomme skattetryk har længe været en hæmsko for Danmark som sakker længere og længere bagud i sammenligning med andre lande. Sverige fik lidt mere gang i velstanden da de indføre reformer og skattelettelser som øgede uligheden.

Og Norge? De har olien, så dem kan man ikke rigtigt regne med i denne sammenhæng.

Og så manipulerer Lea Wermelin. Hun henviser til OECD for at bakke sit synspunkt op om at en højere grad af lighed er gavnlig for væksten. Men hun glemmer at nævne at præmissen her er at ligheden i udgangspunktet er meget lav.

I et land som Danmark hvor ligheden er meget høj forholder tingene sig omvendt. Her ville reformer og skattelettelser være gavnligt for væksten, men det passer ikke lige ind i hendes socialistiske ideologi.

Det der dog virkelig pisser mig af er hendes løgne om virksomheders vilkår. Hun skriver:

Danmark er et af de bedste lande at drive virksomhed i

Hvad ved du om at drive noget som helst i Danmark, Lea Wermelin?

Hvis du selv havde prøvet at starte en virksomhed og drive den her i landet ville du vide, at skattetrykket er en kæmpe hæmsko i forhold til at få økonomien til at hænge sammen.

Jo, man kan henvise til undersøgelser der viser at Danmark er et godt sted at starte virksomhed i. Men disse undersøgelser lægger mest vægt på hvor let det er rent bureaukratisk at starte en virksomhed op.

Andre undersøgelser som ser nærmere på selve driftvilkårene efter selve opstarten, tegner et andet billede. De viser at de meget høje skattetryk - inklusive alverdens afgifter - er et væsentligt problem i forhold til at vokse sig større.

I dag er der stort set ingen danske virksomheder der vokser sig rigtigt store i Danmark. Virksomheder i mange andre lande har ikke det problem. Og det skyldes ikke mindst at vilkårene for at drive virksomhed er bedre andre steder.

Lea Wermelin aner tydeligvis ikke hvad hun taler om.

Ikke ud over det der overskriftniveau som danske medier elsker, hver gang der kommer en ny undersøgelse der "beviser" hvor godt et land Danmark er at drive virksomhed i - eller hvor meget bedre end alle andre lande Danmark er.

Og ikke desto mindre er hun formand for skatteudvalget i Folketinget hvor landets mægtigste forsamling holder til og udstikker reglerne for os andre.

Ikke mærkeligt at Danmark er på vej ned ad bakke og andre lande stikker af fra os.

Del Mød Lea Wermelin: 31 år, ingen erhvervserfaring – og formand for Folketingets skatteudvalg