Gå til hovedindhold

"Danmark er et skattehelvede og borgerne lever af discountmælk og vand-oppumpede kyllinger"

"320 rige danske familier skjuler 60 mia i skattely"

Skrev DR, Information, Børsen og vel resten af landets almindelige presse for et par dage siden. En imponerende samlet mediekampagne baseret på - ja, på hvad egentligt?

Medierne leverede ikke skyggen af dokumentation for påstanden, som nærmer sig decideret fake news.

Men lad os tale lidt om skattely:

Når en lønmodtager placerer en del af sin indkomst i et fradragsberettiget fagforeningskontingent, så placerer lønmodtageren faktisk den del af sin indkomst i et lokalt skattely.

Når en familie skal holde konfirmation og tager bilen til Tyskland eller Sverige for at købe stort ind, så placerer den familie rent faktisk en del af sin "formue" i skattely.

Når en husejer får lavet et stakit sort af sin svoger for en plovmand, så placerer han en del af sin opsparing i skattely.

Og politikerne?

De er skam selv mestre i skattely:

Tag for eksempel politikere og bureaukrater tilknyttet EU- eller FN. De betaler slet ikke almindelig og fuld skat i Danmark som os andre. Heller ikke i deres værtslande.

Næ, nej. De har helt bestemte regler som fritager deres indtægter og placerer dem i fuldt lovligt skattely.

Danske politikere i Folketinget har også et stort månedligt tillæg som er helt og aldeles skattefrit. Det er penge som er i lovligt skattely.

Bestemmer man lovene, bestemmer man naturligvis også hvem der betaler skat - og hvem der ikke gør.

Men hvis politikere og bureaukrater indrettet systemet, så de selv betaler mindre i skat og placerer egne penge i skattely, hvorfor er de så så forargede over det, når andre forsøger at undgå skat eller minimere sine skattebetalinger?

Fordi politikere og bureaukrater lever af skatteindtægter. De vil bare helst ikke selv bidrage.

Politikere og embedsmænd misbruger de penge, som ikke placeres i skattely. De bruger dem på receptioner, de bruger dem på "studierejser" og sommerudflugter.

Og det VED danskerne jo godt. Penge betalt i SKAT er penge til tant og fjas - også mere alvorlige og værdige ting. Men det virker i højere og højere grad, som om pengene forsvinder ind i bureaukrati og frås.

Så de fleste tænker altså i at begrænse deres skatteindbetalinger - og SKAT nedlagde vist den konto hvor man frivilligt kunne indbetale ekstra, fordi den stor set aldrig blev brugt.

Mennesker er nu engang så fornuftige at de godt ved, de selv har mere brug for pengene end politikerne har.

Når man som i Danmark har et af verdens højeste skattetryk, så er stort set resten af verden et skattely i sammenligning.

Politikerne behøver ikke sende deres penge ud af landet. De laver bare en lov som giver dem en skattefri ekstraindtægt.

Andre borgere har ikke den mulighed.

Hvad med om medierne og politikerne selv begyndte at se tingene i et lidt større perspektiv?

HVORFOR forsøger stort set alle mennesker at minimere deres skattebetalinger?

HVORFOR er danskerne endt med at blive et af verdens mest skatteplagede folkefærd?

Skatter og afgifter er så høje her i landet at en meget stor del af befolkningen er nødsaget til at spise mad af i bedste fald middelmådig kvalitet. Som en mand udtrykker det i en debat om emnet på Facebook:

"Danmark er et skattehelvede og borgerne lever af discountmælk og vand-oppumpede kyllinger".

Store danske fødevarervirksomheder sender deres bedste (og dermed dyreste) varer til udlandet, fordi danskerne ikke har råd til at købe dem. Sådan er det når man har verdens højeste skatter og afgifter.

I stedet for at levere forargelsesjournalistik skulle medierne måske begynder at spørge politikerne, hvad politikerne gør forkert siden så mange gør så meget for at undslå sig skatter og afgifter.

Og politikerne kunne spørge sig selv - for en gangs skyld: Hvad gør vi forkert?

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.