Satire og magtkritik siden 2013

Folkets Avis har brug for meget mere opbakning!

Politiken forsøgte at kvase Folkets Avis

Men den magtkritik, den bidende satire og ikke mindst den vedholdende kritik af de gamle medier som kun findes på Folkets Avis, er 100 procent afgørende for Danmarks fremtid og den oplyste og alsidige debat.

Støt her - lige nu

Symfoniorkestret – DR's uønskede stedbarn

Af Knud, 19. juli, 2017

Min gode partikollega, kulturminister Mette Bock skrev i løbet at ugen et indlæg i Berlingske under denne overskrift:  "Jeg synes faktisk, at DR har svigtet formidlingen af dansk kunst og kultur, ikke mindst den klassiske musik".

Ja det er faktisk rigtigt som Mette siger, man fristes til at tro at DR's Symfoniorkester er et uønsket stedbarn. 

En normal uge byder på 1 måske 2 koncerter, den traditionelle Torsdagskoncert og en koncert om Fredagen og når bølgerne går højt, så en koncert om lørdagen. Ind imellem er der lidt moderne indslag med forskellige pop og rock solister samt de årligt tilbagevendende slotskoncerter på Ledreborg slot.

Det er altså ikke sådan at DR's orkester bliver udsat for rovdrift måske nærmere, med prøver og det hele, blot en anstændig arbejdsplads med et fornuftigt output, de har trods alt ikke samme fordel som Det Kongelige Kapel, at skulle spille et historisk fastlagt repertoire og derfor har de brug for at øve mere. Der skal ikke herske tvivl om at orkesteret er blandt de bedste i verden og der skal heller ikke herske tvivl om at de er omstillingsparate i en grad man sjældent ser på vores breddegrader.

Men hvorfor ser vi dem ikke på TV? Det er jo DR's symfoniorkester, de burde have et fast TV program, ellers er der jo reelt ikke nogen ide i hverken at have orkestret eller den exorbitant dyre koncertsal - vel?

Det skal være klart at der ikke er noget galt med orkestret, de spiller til perfektion, derfor må det være åbenlyst at der er noget galt med ledelsen i DR. Hvorfor ser de ikke potentialet, hvorfor producerer de ikke udsendelser det bliver solgt over hele verden?

Hvorfor skal vi nøjes med at se André Rieu for gud ved hvilken gang. Hvornår har du i det mindste set DR's Symfoniorkester på rulleteksterne til en DR produceret serie eller Film? Jeg har prøvet at søge, det ligger langt væk. Når Joachim Holbeck giver den gas for Zentropa, så er det orkestre i England eller Tjekkiet der ligger strygere på - ikke danske! 

I forbindelse med min anmeldelse af Savage Rose på festivalen, kom jeg ind på emnet og muligvis rammer jeg mere plet en jeg troede jeg ville. Hvor er fremsynet, hvor er det nyskabende? Hvorfor slår DR sig ikke op på at omskrive nogle at de store progressive rock værker om og bearbejde dem symfonisk? Vi har hørt dem spille Star Wars temaet, det er nu godt nok "Klassisk" musik, men det er en succes hver gang, hvad enten det er i Koncerthuset eller på Roskilde Festival (i år var det så godt nok Cph Phil).

Det er det vi skal se. Vi skal se hele det store udskældte mesterværk fra YES (okay så du kender dem kun fra Owner Of A Lonely Heart) Tales From Topographic Oceans udsat for symfoniorkester og solgt til hele verden, måske endda udgivet som CD eller what ever. Vi skal se dem fyre Turbular Bells af, Genesis, Zappa, kæmpe store Gospel opsætninger, eller hvad med de store musical værker, Jesus Christ Super Star og lignende. Jeg kunne blive ved!

Ud over at det er værker som på LP og CD har solgt multimillioner, så er det en stor udfordring, men samtidig alletiders ting at vise på TV og noget som kan sælges verden over, især til gamle prog-rock fanatikere som mig. Eller er det det som er galt, er vi blevet for gamle? Gider man ikke lave TV til os mere, er det derfor der hele tiden er genudsendelser!

Der er også nok af store danske moderne rockværker at tage af, selvfølgelig Dødens Triumf, den kunne da være dejlig at høre udsat alene for klassisk orkester, eller Ache som med Pictures from Cyclus 7 legede med klassisk musik udsat for rockorkester – det kunne da være skønt at vende den om. Mulighederne er utallige, min fantasi er da til det - så mon ikke?

Come On DR - enten sparker i brugen af jeres orkester i gang eller også så slipper i dem til nogen som forstår at udnytte deres potentiale, det her går ikke. Hvis man forskelsbehandler sine børn sådan, bør man blive indberettet til statsforvaltningen og i det mindste komme til en vejledende samtale, det er det som kulturministeren så kyndigt har lagt op til.

Det er enormt svært at se sammenhænget mellem Danmarks Radio og dets orkester.

Vidste du...

...at Folkets Avis ikke har betalingsmur

...men lever af faste bidrag fra læserne

Bak op om en åben avis for alle

Støt Folkets Avis her