Gå til hovedindhold

Et studie i offentlig forvaltning: VUC Syd – under den smarte overflade var alting pilråddent

VUC Syd har været ramt af mange skandaler, og en direktør har da også måttet forlade sin post.

Men råddenskaben stikker meget dybere. Det er ikke blot de personer som leder, den er gal med. Det er hele den projektmager- og selvsmager-mentalitet, som kendetegner så store dele af det offentlige i dag, den er gal med.

Vi kender nok alle H. C. Andersens eventyr om Kejserens Nye Klæder. Og moralen fra netop dette eventyr er så aktuel i dag som nogensinde.

VUC Syd var nemlig meget opsat på at al undervisning skulle foregå ved hjælp af de uforholdsmæssigt dyre Apple iPad tablets.

Det har sikkert været relativt nemt for nogle sælgere eller konsulenter fra en IT-virksomhed at overtale ledelsen hos VUC Syd til at gå med på ideen.

For det er jo nyt og smart. Og hvem vil ikke gerne være ny og smart?

VUC Syd var da også meget stolt, da man kunne annoncere at man nu var gået fuldstændig over til iPad-baseret undervisning. Og en IT-virksomhed var uden tvivl blevet betydeligt rigere - og skatteyderne betydeligt fattigere.

Som en anden stolt og forfængelig kejser kunne VUC Syd nu svanse rundt - ikke i nye klæder - men med ny teknologi. Og alt skulle være så godt.

Men det overfladiske behov for at være smart og med på noderne, som gav sig udslag i iPad-baseret undervisning, det gav sig også udslag i et eklatant misbrug af skattekroner på andre områder:

  • luksesrejser til medarbejdere
  • leasing af luksusbiler
  • ansættelse af ledelsens familiemedlemmer
  • vennetjenester og nepotisme
  • indkøb af dyre Apple-ure
  • listen fortsætter

Det skabte en del opmærksomhed og naturligvis var det kun et spørgsmål om tid før også kvaliteten af undervisningen kom i søgelyset.

Og det viste sig ikke overraskende at undervisningen ikke var noget at skrive hjem om.

Faktisk var den så tilpas useriøs og ringe at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udtalte skarp kritik over, at mange af VUC Syds HF-lærere ikke havde de nødvendige kvalifikationer.

Men til gengæld havde de alle en iPad.

Og hvis du tror det her kun sker hos VUC Syd, så er det på tide at vågne op til virkeligheden.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.