Gå til hovedindhold

Bureaukratiet truer det mentale helbred for alt for mange danskere

Arbejdstilsynet har et stort tema om psykisk arbejdsmiljø.

Jeg kan dog ikke umiddelbart finde noget om bureaukrati under temaet på tilsynets hjemmeside og når jeg prøver at søge på ordet i søgefeltet, får jeg blot følgende serverfejl

[[{"fid":"3286","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Screenshot","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Screenshot ","field_billede_navn[und][0][value]":"","external_url":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Screenshot","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Screenshot ","field_billede_navn[und][0][value]":"","external_url":""}},"link_text":false,"attributes":{"alt":"Screenshot","title":"Screenshot ","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Men uanset om Arbejdstilsynet er opmærksom på det eller ej, så kan bureaukrati være noget ganske ubehageligt.

I Danmark kan bureaukrati betyde fem timers ekstra arbejde om ugen for en selvstændig som i forvejen er nødt til at arbejde 50 timer for at få det hele til at løbe rundt. For den som i forvejen har travlt kan det ekstra pålagte bureaukrati vælte læsset og skabe for meget stress.

Eller bureaukrati kan ramme de såkaldt varme hænder i det offentlige som så får mindre tid til den borgernære service. Når de sidder med skemaer i mens trængende borgere må vente, kan det uden tvivl også skabe stress og bidrage til et dårligere psykisk arbejdsmiljø.

På det psykologiske plan har bureaukrati den effekt at den som pålægges bureaukratiet må standse sit egentlige værdiskabende arbejde for at forholde sig til bureaukratiet.

At måtte tilsidesætte det egentlige for at forholde sig til noget som mange uden tvivl opfatter som meget mindre væsentligt - hvis ikke decideret overflødigt - er frustrerende.

Der er også et magt- og kontrolelement i bureaukrati, som kan skabe ængstelse og usikkerhed:

Har man nu gjort det godt nok til at stille overherrerne i bureaukratismen tilfredse?

Kommer de efter en med bøder som kan lukke ens virksomhed og fratage en levebrødet?

Der er ingen tvivl om at bureaukrati i mange konkrete tilfælde forværrer det psykiske arbejdsmiljø og skaber unødvendig stress. Og det er en omkostning ved bureaukrati der ikke må glemmes.

Bureaukratiet truer det mentale helbred for alt for mange danskere.

Dette er anden artikel i vores sommerserie om bureaukrati. Du kan finde den første her.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.