Gå til hovedindhold

"De ønsker at slå Tommy ihjel"

Af Lennart

Jeg har modtaget en del henvendelser om ikke jeg ville skrive mere om Tommy Robinson.

Og jo, det vil jeg da gerne. Ikke mindst fordi jeg for lidt over en uge siden kritiserede mainstream pressens håndtering af sagen som mangelfuld.

Myndighederne i Storbritannien har også en del at svare for i sagen, men her på Mediemøllen handler det nu engang mest om mediernes håndtering af sagen.

Det var en skandale nærmest uden sidestykke da myndighederne i Storbritannien forsøgte at pålægge internationale medier en gag order om fængslingen af ham.

Det var også en skandale at medierne faktisk var så tavse om sagen som de var alt for lang tid. Det dokumenterede jeg i en video her.

Og Nick Mogensen skrev her på avisen et åbent brev om et stort dansk medies påfaldende manglende omtale. Det endte så faktisk med at de skrev om sagen - om brevet var medvirkende faktor, kan vi kun gisne om.

Også denne gang skal det handle om medier. Men nu lidt mere om de alternative og nye medier.

Tommy Robinsons fans har en pointe når de igen og igen påpeger at de etablerede medier har bias og karikerer Tommy Robinsons synspunkter og ofte fremstiller ham som noget han ikke er.

Desværre er de nye og alternative medier ikke meget bedre.

For de viderekolporterer brudstykker af ikke-bekræftede "oplysninger" fra sociale medier. Ofte skarpvinkler og fordrejer de sagen.

Og nogen gange lyver de dig lige op i ansigtet.

For nogle dage siden var det nye i sagen at Tommy Robinson skulle flyttes fra et fængsel til et andet fængsel.

Dette blev af flere alternative medier fremstillet som noget der mest af alt var en uofficiel dødsdom over Tommy Robinson fra myndighedernes side. Et komplot.

Og hvis det vitterlig er sådan at myndighederne i Storbritannien med fuldt overlæg forsøger at placere Tommy Robinson i akut livsfare, så er det en skandale nærmest uden sidestykke.

Her gik flere af de nye og alternative medier - herunder det sensations- og følelsesprægede Infowars / PrisonPlanet ud med en nyheden om at Tommy Robinson skulle overflyttes til et fængsel med 71 procent muslimer.

Det lød godt nok lidt mærkelige, alligevel. Synes du ikke? 71 procent alligevel? Og hvorfor skulle man så placere ham lige der? Og hvad gavn har myndighederne af at gøre Tommy Robinson til martyr. Ville det ikke blot opildne masserne yderligere og destabilisere ordenen?

Og det var da også forkert. Der findes ikke et eneste fængsel i hele Storbritannien med så stor andel muslimer. Ikke engang noget som kommer i nærheden.

Om det var en fejl eller decideret løgn, skal jeg ikke kunne sige, men de nye medier kunne lynhurtigt have aflivet "misforståelsen" i opløbet hvis de havde gidet bruge tre minutter på det. Det gad de ikke.

Så forsøgte man senere, da andre medier havde gjort opmærksom på at det simpelthen ikke kunne passe, at tilpasse "oplysningen" og modificere den på forskellig vis.

Men man skal vist være meget enøjet for ikke at kunne gennemskue det åbenlyse bedrag som mange nye og alternative medier udsætter deres læsere for.

Der er selvfølgelig også en del som gerne vil bedrages, så der er uden tvivl trafik og dermed penge i de her mere eller mindre opdigtede historier med tal taget ud af den blå luft.

Hele sagen er uhyre polariseret. Og i polariserede sager er der en tendens til at hver part er villige til at tro på alt som bekræfter den opfattelse de i forvejen har af tingene og afviser alt som kommer på tværs af den.

Senere kom så påstanden om at medlem af Europa Parlamentet Janice Atkinson skulle have fået lukket sin mikrofon ned fordi hun omtalte sagen om Tommy Robinson netop i parlamentet.

Men det er igen en temmelig løsagtig omgang med sandheden. Hun overtrådte taleordenen og så risikerer man at blive cuttet - uanset hvem man så ellers taler om.

Til fordel for de nye og alternative medier kan man sige at de i det mindste følger sagen tæt og skriver om den dagligt. Problemet er bare at de alternative medier er fyldt med forvrøvlede påstande.

Jeg ser dem ikke som specielt meget mere troværdige end de gamle medier.

Jeg anbefaler som altid at man:

Forholder sig skeptisk til ALLE kilder og orienterer sig BREDT både i gamle og nye medier.

Det vil sige: Følg endelig med både på nye og gamle medier, men husk altid din sunde fornuft.

Hvis noget lyder HELT vanvittigt, så er der ofte heller ikke hold i det.

Mediemøllen

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.