Gå til hovedindhold

YouTube kan smide dig ud - Staten kan sætte dig i fængsel

Af Lennart

Den frie debat er under pres.

På flere måder end en.

YouTube og Facebook censurerer i et væk.

Regeringen truer dissidenter med op til 12 års fængsel.

Hele uddannelsessystemet - især de højere læreanstalter - emmer af lammende politisk korrekthed. Den frie forskning er truet.

Og som Folkets Avis har kunnet dokumentere er også biblioteksvæsenet her i landet med tiden blevet et holdningstyranni hvor kætterske tanker holdes nede.

Det virker som om garnet strammes i alarmerende grad omkring borgernes ord og tanker i disse år.

Det virker som om at det i praksis bliver sværere og farligere at ytre sig frit. Sjovt nok i takt med at ord som tolerance, inklusion, mangfoldighed og pluralisme har vundet større indpas i vores sprog.

I England går man videre. Her kan det koste mange års fængsel bare så meget som at se på sider på nettet med indhold som systemet definerer som "politisk ekstremisme".

Det som for mange tegnede så lyst - internettet og videnssamfundet med de nemt tilgængelige information om alt mellem himmel og jord - begynder at vise sine skyggesider.

Det oplyste demokrati blev måske for farligt?

Fra venstre angribes det i praksis, fra højre i teorien.

I stadig højere grad er det en uhellig alliance mellem de politiske og økonomiske magthavere som styrer hele gamet.,

Det åbne internet er en skygge af sig selv.

Det meste debat foregår nu i den lukkede have hos Facebook. Under få menneskers ultimative kontrol.

Mens borgerne dels tvinges til at aflevere halvdelen af deres løn til en stat, som står klar til at fængsle dem for at mene det forkerte, og samtidig frivilligt giver en væsentlig del af deres fritid og dyrebare opmærksomhed til store internationale korporationer som lemfældigt lukker dem ude og inde efter forgodtbefindende. Ja, hvad sker der imens?

Imens lægger politikere og chefer for de store sociale medier planer. De gnubber skuldre og mødes i virkeligheden. Udveksler penge og magt. Aftaler hvordan borgerne kan reguleres og gennes i "den  rigtige" retning.

De digitale lænker styrkes i disse år. Det frie internet er snart en saga blot.

Og ved I hvad? Vi er selv medskyldige i udviklingen.

Især dem som har efterspurgt mere statslig og politisk indblanding.

Det er måske værd at tænke over.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.