Gå til hovedindhold

Klap lige hesten, DR – har I overhovedet læst Trumps rapport?

I går delte rigtigt mange følgende artikel på Facebook:

Danske partier dybt bekymrede: Trump laver skræmmekampagne om Danmark 

S og EL kræver, at regeringen retter henvendelse til det Hvide Hus efter misvisende rapport.

Så tillykke med det virale hit, DR

I forhold til at hente trafik og kliks er det en god overskrift.

Men er den saglig?

Er den sandfærdig?

Er den tilstræbt objektiv?

Svaret på alle tre spørgsmål må være et 'nej'.

Jeg har selv læst "Trumps" rapport. Og der er ikke tale om en skræmmekampagne.

Og rapporten er heller ikke misvisende, som DR ellers hævder i underrubrikken.

Der er tale om en nærmest overraskende nøgtern beskrivelse af forholdene i en række europæiske lande - herunder lidt om Danmark og de andre nordiske lande - sammenlignet med USA.

Nu er det jo heller ikke Trump selv der har skrevet en rapport på twitter, men folk i og omkring institutionen Det Hvide Hus i USA.

Rapporten skal forstås i en amerikansk sammenhæng hvor Bernie Sanders tegner et meget rosenrødt, nærmest utopisk, billede af de nordiske velfærdsstater.

I forhold til mediemøllen her er problemet at Danmarks Radio simpelthen vælger den usaglige vej og pisker en stemning op omkring Trump og danske politikere i stedet for at forholde sig mere køligt til rapportens indhold.

Dermed skaber Danmarks Radio en fejlagtig opfattelse af rapporten.

Kort sagt: DR vildleder offentligheden mere end DR oplyser den.

Læseren står jo tilbage med det indtryk at det er en rapport der handler om Danmark og at det er en skræmmekampagne imod Danmark og at den er misvisende og alt muligt.

De fleste læsere har ikke tid til selv at læse rapporten og danne sig deres eget indtryk, men må i stedet sætte deres lid til det statsgaranterede Danmarks Radio, som læseren jo er tvunget til at understøtte finansielt over licensen.

Der mangler noget saglighed, for vi hører ofte at de private medier ikke kan lavere den. Mange politikere skaber indtrykket af at den kan DR til gengæld for der er jo ikke nogen økonomiske eller politiske interesser på spil.

Det er selvfølgelig en håbløst naiv opfattelse af tingene.

Men ikke desto mindre så var tanken var jo at Danmarks Radio skulle være garant for noget public service og et højere niveau af journalistik end de private medier formår at bidrage med.

Danmarks Radio skulle oplyse.

Gør DR det?

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.