Gå til hovedindhold

Bullshit: Tryg-chef taler "notorisk usandt" i DJØF-kampagne

Af Lennart
Han tjener millioner, men har han styr på fakta?

I forbindelse med DJØF's påvirkningskampagne kaldet "Ligestillingsløftet" udtaler koncernchef i Tryg og medlem af DJØF's komite for Ligestillingsløftet følgende i et opslag på Facebook:

"Alle undersøgelser viser, at virksomheder med en mere ligelig fordeling af køn skaber bedre bundlinje og bedre resultater. Vi har brug for flere kvindelige ledere for at stå stærkere og gavne vores forretning." 

Altså er påstanden i forhold til kvindelige ledere:  Alle undersøgelser viser, at virksomheder med en mere ligelig fordeling af køn skaber bedre bundlinje og bedre resultater.

Faktisk er der her to påstande:

  1. At der er en kausal sammenhæng: En mere ligelig fordeling af køn skaber bedre bundlinje og bedre resultater, og at
  2. Alle undersøgelser viser dette

Spørgsmålet om hvorvidt der er en kausal sammenhæng har været undersøgt mange gange. Og det er også blevet faktatjekket før. Her er hvad DR's Detektor fandt frem til efter et omfattende og grundigt arbejde:

Men DR's Detektor har gennemgået undersøgelserne. Og faktisk er der ingen af dem, der dokumenterer en sikker årsagssammenhæng mellem flere kvinder og bedre indtjening – såkaldt kausalitet. Det fortæller blandt andre økonom hos tænketanken Kraka Nicolai Kaarsen, som har forsket i emnet.

Så det Morten Hübbe påstår at alle undersøgelser viser, det er en forsker kommet frem til at ingen undersøgelser viser.

Folkets Avis har også talt med flere vidende mennesker på området, og der er enighed om at Morten Hübbes påstand om "alle undersøgelser" er "notorisk usand".

Empirien, de undersøgelser som foreligger, er ikke entydige. Slet ikke på kausalitet. Og selv hvis man kun leder efter korrelation er billedet meget broget med undersøgelser som peger i forskellige retninger.

Logisk kan man også sige, at hvis det virkelig var sandt at en virksomhed bare kunne skifte mænd ud med kvinder og så ville den klare sig markant bedre, så ville virksomheder ledet af mænd hurtigt ophøre med at eksistere for de ville jo blive udkonkurreret af virksomheder med flere kvinder.

Og i forhold til hvad der sker i praksis når man med kvoter udskifter mænd med kvinder i ledelse, så har man jo prøvet det i Norge. Her en kort opsummering fra en længere artikel på engelsk:

The literature on corporate governance suggests that board diversity is positively related to firm performance. The explanation given is that more diversity can increase the talent pool, and diversity of origin can sometimes be linked to diversity in knowledge. Kenneth Ahern and Amy Dittmar examined the Norwegian evidence by looking at firm stock prices and Tobin’s Q, a measure of the market value of firms.42 They find that firm value fell by more than 12 percent with every 10 percent increase of female board members. The gender quota led to less experienced board members, greater company leverage, higher company acquisition rates, and declining operating performance.

Du kan læse min egen analyse af situationen i Norge her:

Kønskvoter i Norge fiasko på alle områder undtagen et

I virkeligheden er det nok mere hvor dygtige folk er, end om de har en tissemand eller en tissekone som er afgørende.

En amerikansk kvindelig ekspert på område har kigget på en masse undersøgelser, hendes konklusion er:

“Rigorous, peer-reviewed studies suggest that companies do not perform better when they have women on the board. Nor do they perform worse.”

Altså mener både danske og internationale eksperter og forskere ikke at der er overbevisende evidens for den sammenhæng som Morten Hübbe påstår at alle undersøgelser viser.

Så enten taler Morten Hübbe mod bedre vidende og lyver. Og djøf spreder fake news. Eller også er hverken Morten Hübbe eller djøf klar over at forskningen på dette område langt fra har et entydigt billede.

Vi må hellere få spurgt dem ad.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.