Gå til hovedindhold

Kære Google, nu har jeg set alle Lars Andersens YouTube videoer igennem – ikke ET sted opfordrer han til vold

Tværtimod - vil jeg faktisk mene. Læs med her.

Jeg kender Lars Andersen som en af det mest principfaste modstandere af vold og tvang overhovedet.

Derfor overraskede det mig meget, da det kom mig for øre, at en Google-chef havde opfordret YouTube-brugere til at anmelde en af hans videoer - angiveligt fordi den skulle opfordre til vold.

Det må man ikke på YouTube. Og det er jo fint at Google har sådanne regler.

Christine Sørensen er, og her citerer jeg fra hendes twitter-profil:

Politisk chef for Google i Norden.

Og hun skrev på selvsamme twitter:

Tak! Gå evt også gerne ind og meld videoen ved at trykke på flaget, så ser vores folk på den i forhold til reglerne. Man må ikke opfordre til vold på YouTube!

Problemet er bare lidt at Lars Andersen rent faktisk ikke har opfordret til vold.

Det ved jeg nu med sikkerhed fordi jeg satte mig ned og lyttede hans videoer igennem. (Det var i øvrigt udmærket lige at få genopfrisket nogle ting i forhold til borgernes rettigheder).

Det er tale-videoer, så jeg hørte virkeligt godt efter. Og jeg kan sige med sikkerhed at Lars Andersen ikke opfordrer til vold i dem. Det skulle da også have overrasket mig - Lars Andersens mangeårige track record imod vold taget i betragtning.

Lars Andersen opfordrer intetsteds i videoerne på YouTube til vold. Tværtimod gør han faktisk en del ud af at understrege at selv ved selvforsvar og i nødværgesituationer, så er der grænser for hvor meget magt man må anvende imod en person som angriber en.

Lars Andersen understreger blandt andet flere gange princippet om proportionalitet, og giver konkrete eksempler på hvad det kunne indebære i en given situation. Det er rigtig god formidling og oplysning af borgerne, Lars Andersen laver.

Endvidere forklarer Lars Andersen detaljeret, og igen med eksempler som gør det nemt at forholde sig til selvom man ikke er uddannet jurist, om forskellen mellem selvforsvar og selvtægt. Og understreger at det sidste ikke er lovligt.

Så faktisk gør Lars Andersen lige præcist det modsatte af at opfordre til vold.

Det Lars Andersen opfordrer til, er at man sætter sig ind i reglerne. Så man kender sine rettigheder og ved hvor grænserne går.

Det må siges at være sund fornuft og har absolut intet med opfordringer til vold at gøre.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.