Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Reportage fra Spanien: Minimal klima-interesse udenfor de bonede gulve

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Reportage fra Spanien: Minimal klima-interesse udenfor de bonede gulve

Interessen omkring politikernes klimakamp er mestendels medieskabt

Skrevet af Lars Bjørknæs

Årets COP-møde er netop løbet af stablen i Madrid.

Det 25. af slagsen, hvor medier og politikere igen og igen brugte lejligheden til at fortælle om global opvarmning, klimaforandringer og biodiversitet.

Men bare få meter fra messehallerne i den spanske hovedstad var interessen til at overskue.

Ifølge den 16 årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg, var der intet mindre end 500.000 deltagere, da hun var hovednavnet ved en demonstration i Madrid i begyndelsen af december. Det i starten af COP 25-mødet, hvor verdens regeringer typisk er repræsenteret ved ministre og store embedsmandsdelegationer, der løb af stablen mellem den 2. og 13. december i Madrid.

Foto: Lars Bjørknæs

Foto: Lars Bjørknæs

Tomme miljøboder ved topmødets metrostation

Det skulle oprindeligt have været afholdt i Chile, hvilket ifølge chilenerne blev umuliggjort af omfattende demonstrationer i det sydamerikanske land.

Efterfølgende måtte Greta-demonstrationen dog trække i land, da kun mellem 10.000 og 20.000 valgte at deltage i den. Men en fortalelse, som på mange måder må anses for at være sigende for, hvor stor den folkelige opbakning var, da COP-karavanen besøgte Madrid.

For som Folkets.dk selv kunne konstatere, var der meget langt mellem ret meget andet end politikere, embedsmænd og medier.

Større opbakning til Franco-demonstration

Selv ikke engang ved frokosttid på den forventede sidstedag af mødet, hvor de store konklusioner ellers skulle drages, var der mødt ret mange frem omkring Madrids messehaller.

Fremmødet fra andre end de inviterede var så overskueligt, at de få udstationerede politibetjente havde mere end god tid til at tjekke deres mobiltelefoner.

COP-25 Madrid. Foto: Lars Bjørknæs

COP-25 Madrid. Foto: Lars Bjørknæs

Politibetjent tjekker mobiltelefon lige foran COP 25-mødets hovedindgang

Ligesom tilslutningen til en bod om miljø opstillet direkte foran messehallernes metrostation i bedste fald var begrænset, hvilket også var tilfældet for selve metrolinjen.

For på et tidspunkt under topmødet hvor der burde have været stor aktivitet blandt mødedeltagere, lobbyister og demonstranter, var der noget nær gabende tomt i Feria de Madrid-undergrundsstationen.

Foto: Lars Bjørknæs

Foto: Lars Bjørknæs

Metrostation på afslutningsdag for COP 25

Heller ikke aftenen før, havde klimaaktivisterne den store succes med at mobilisere masserne.

Således var der indkaldt til demonstration på en af Madrids centrale pladser Plaza del Sol, der fast bruges til store manifestationer. Men de udeblev dog den 12. december, hvilket måske kan skyldes det unormalt kolde vejr, der denne dag havde ramt den spanske hovedstad.

I stedet tiltrak en minimal demonstration i den modsatte ende af pladsen sig større interesse, på trods af at den krævede juridisk retfærdighed for ofre til den spanske diktator Franco, der selv døde tilbage i 1975.

Foto: Lars Bjørknæs

Anti-Franco. Foto: Lars Bjørknæs

Demonstration mod Franco på Plaza del Sol

Stort fremmøde af journalister, politikere og embedsmænd

Omvendt var der også ved dette COP-møde stor opbakning fra medierne, selv fra helt små lande fra jordens i europæisk forstand mere fjerne egne.

Foto: Lars Bjørknæs

Foto: Lars Bjørknæs

Journalister foran COP 25

Lige som der også denne gang var markant tilstedeværelse af danske politikere og embedsmænd, hvilket typisk medfører store regninger til skatteyderne.

Det var eksempelvis tilfældet under COP 24, som sidste år blev afholdt i Polen. Her blev Klimaministeriets delegation eksempelvis indkvarteret på et ombygget slot, som kunne byde sine gæster på romerske bade og ølspa – hvilket var med til at gøre at regningen løb op i 300.000 kroner.

Ligesom den store delegation fra Klimaministeriet heller ikke fandt anledning til at spare, da der skulle reserveres et mødelokale i det polske.

Del Reportage fra Spanien: Minimal klima-interesse udenfor de bonede gulve