Myndighederne lyver om ansigtsmasker

Platon kaldte det en ædel løgn - men den hører ikke hjemme i et oplyst samfund

Skrevet af Lennart Kiil

I sit store værk om politik STATEN forklarer Platon om den ædle løgn.

Det er en løgn som fremføres af magthaverne med det formål at sikre social stabilitet og deres egne interesser i samfundet.

Jeg vil vove den påstand at vi i disse uger og måneder ser myndighederne benytte sig af den ædle løgn, når de forsøger at skabe det indtryk at ansigtsmasker ingen effekt har på smittespredningen af den nye coronavirus.

Sagen er den at myndighederne ikke har forberedt sig grundigt nok på en omfattende og farlig epidemi.

Derfor mangler der nu potentielt set inden for en nær fremtid værnemidler - ikke bare til borgerne, men også til ansatte i sundhedsvæsenet.

I stedet for at indrømme at man har fejlet, så forsøger man nu at skabe den fortælling at manglen på værnemidler skyldes at borgerne er dumme og har hamstret udstyr som de slet ikke har brug for. Eller man gør i hvert fald intet for at modvirke en sådan misforståelse.

Det er et klassisk eksempel på ansvarsfraskrivelse fra myndighedernes side.

Den ædle løgn kommer for tiden i flere varianter:

  1. Ansigtsmasker virker ikke mod smittespredning (SST)

  2. Borgerne kan alligevel ikke finde ud af at bruge udstyret rigtigt

I forhold til 1), så står danske myndigheder faktisk ret alene med den påstand.

Og på den ene side siger man at maskerne ikke virker, på den anden side anbefaler man kirurgiske masker og filtrerende ansigtsmasker til sundhedspersonale alt efter omstændighederne.

I forhold til 2), så er det korrekt at anvender man ikke værnemidler korrekt, så er de mindre effektive - eller decideret kontraproduktive i forhold til formålet. Det gælder i øvrigt alt udstyr.

Men her må vi igen protestere mod fagpersoner og myndigheders paternalistiske talen ned til borgerne:

Oplyste borgere kan altså godt lære at bruge maskerne korrekt. Det er bogstaveligt talt ikke raket-videnskab.

Naturligvis! Vil du bruge værnemidler, så læser du også 'brugsvejledningen' og sætter dig ind i hvordan man bruger udstyret korrekt.

Sagen er at vi nemt kan risikere en situation hvor både hjemmekarantæne og decideret hjemmebehandling bliver nødvendig.

Så er det bestemt en fordel at raske medlemmer af familien, som i den situation passer de syge, kan holde sig raske så længe som muligt. Så hele familien ikke ligger underdrejet samtidigt.

Du skal ikke prøve at bilde mig ind at værnemidler ikke i den situation er en fordel hvis de anvendes bare nogenlunde korrekt.

Nu kommer der så noget andet vigtigt som hænger sammen med det ovenstående.

Sundhedspersonale har større behov for værnemidler og udstyr end den gennemsnitlige "civile" borger. Det er også et faktum.

Og når jeg beder myndighederne om at være ærlige, så bør jeg også selv som den første være det.

Men kære sundhedspersonale,

Lad ikke magthaverne binde jer den historie på ærmet at det er almindelige borgeres skyld hvis der kommer til at mangle udstyr.

De masker folk har købt i byggemarkeder etc, er som regel slet ikke af samme standard som dem der købes ind til sundhedsvæsenet, som typisk skal opfylde nogle lidt andre krav også end alene krav for filtrering af indgående luft på partikelstørrelse.

Hvis der mangler værnemidler og udstyr i sundhedssystemet, eller hvis der på et tidspunkt kommer til det, så er det jeres arbejdsgivere I skal tage den op med. Ikke borgerne.

Og det gælder også jer andre medier som jeg godt ved læser med her: Hold op med at skabe det fejlagtige indtryk at en eventuel mangelsituation på værnemidler i sundhedssystemet skyldes borgernes "hamstring". Det er ikke korrekt.

Og husk så: Lad være at gå i panik, lad være at hamstre. Forbered dig stille og roligt.

Når alt kommer til alt så er adfærd vigtigere end udstyr.


Tilføjelse 09:56

Jeg bruger ordet "lyver" i overskriften i stedet for "taler usandt om" eller "vildleder", fordi jeg mener at myndighederne i Danmark godt er klar over at ansigtmasker rent faktisk hjælper. Det er jo også derfor sundhedspersonale anvender dem som værnemidler.

Så i mine øjne er der ikke bare tale om at myndighederne ikke ved bedre.