Gå til hovedindhold

Coronapasset er tilbage - og dermed er fritidslivet igen underlagt statens regimentering

Af Lennart

Hvad er frihed?

Frihed er muligheden for at gøre noget uden at spørge om lov først.

Det er i hvert fald den frihed vi forbinder med vores fritidsliv.

Og det er den frihed vi forbinder med civilsamfundet.

Frihed betyder ikke at vi bare kan gøre alt. Hvis vi overtræder samfundets normer, så bliver vi stillet til ansvar.

Efterfølgende. Men i udgangspunktet er vi frie.

Ansvaret kommer normalt efter friheden. Og i civilsamfundet kan vi normalt interagere med hinanden uden at skulle spørge staten om lov først.

For eksempel kan man gå på restaurant eller i biografen. Det er en aftale som indgås mellem to parter - en handel. Og her blander staten sig først hvis man senere ikke betaler eller der på anden vis opstår en alvorlig tvist mellem parterne.

Alt dette ændrer sig med coronapasset.

For coronapasset bytter rundt på rækkefølgen. Nu skal man lige pludselig godkendes først, inden man indgår en aftale i civilsamfundet. Altså det som normalt ligger hinsides statens regulering.

Staten bliver på den måde skudt ind mellem parterne.

At man lige skal tjekke ind med systemet hver gang man skal nyde sit fritidsliv, det skaber en uheldig kobling.

Og det er en de facto suspendering af civilsamfundet.

PS. Jeg har læst det Etiske Råds “bekymringer” omkring coronapasset, og deres bekymringer går stort set kun på om coronapasset skaber et A- og et B-hold.

Det virker næsten som om at Etisk Råd er så optaget af ligestilling af borgerne at Etisk Råd er ligeglad med undertrykkelse af borgerne. Så længe alle borgere bare bliver undertrykt lige meget, så er der ikke rigtigt nogle bekymringer fra Etisk Råds side.

I hvert fald betones det element af Etisk Råd langt mere end andre problematiske aspekter ved coronapasset inklusive den kortslutning af civilsamfundet som jeg her har skitseret.

Tankevækkende.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.