Gå til hovedindhold

Kan pressen udfylde sin rolle som demokratiets vagthund hvis alle journalister er venstreorienterede?

Overskriften sætter tingene på spidsen.

Men den er heller ikke helt ved siden af.

80 procent af danske journalister stemmer rød blok | Folkets Avis

Undersøgelser viser at danske journalistser generelt er venstreorienterede.

Det skaber et problem for pressens evne til at agere vagthund i et demokrati som spænder bredere end journaliststandens politiske holdninger.

I Danmark har pressen relativt gode arbejdsforhold. Så udfordringen her ligger ikke så meget i aktiv undertrykkelse fra statens side.

I stedet er det i den politiske bias hos selve journalisterne at udfordringen ligger.

Hvis hovedparten af journalisterne egentligt er godt tilfredse med for eksempel en centrum-venstre regering, men utilfredse med en centrum-højre regering, så vil det påvirke hvor meget journalisterne går til magthaverne alt efter hvem som er ved magten på et givet tidspunkt.

Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt denne simple erkendelse fylder i Danmark i en tid hvor der ellers er enormt fokus på mangfoldighed, inklusion og diversitet.

Hvis journalisterne arbejder mere intensivt med magtkritik når deres politiske modstandere er ved magten, så er det for så vidt fint nok. Så længe der så også er nogle andre journalister som arbejder intensivt når det er førstnævnte journalisters foretrukne politikere som overtager magten.

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.