Gå til hovedindhold

Hvad medierne fortier: Tre gange så mange partnerdrab blandt homoseksuelle

Af Lennart

Medierne sætter fokus på partnerdrab.

Og det gøres ud fra den vinkel at det er farligt for kvinder at være i forhold med mænd og at forlade dem.

Det er det heldigvis som regel ikke. Men der findes farlige mænd.

Hvad medierne ikke fortæller er at det faktisk er farligere for en homoseksuel mand at være i forhold med en mand, end det er for en heteroseksuel kvinde at være i forhold med en mand.

Væsentligt farligere.

Lad os prøve at se på tallene:

the intimate partner homicide rate calculated for the most recent year of NHMP data collection (2009–10) was 3.4 per 100,000 for same-sex couples and 1.1 per 100,000 for opposite-sex couples

Altså er raten for partnermord hele tre gange højere i homoseksuelle par i forhold til i heteroseksuelle.

Tallene er for Australien.

Jeg har ikke kunnet finde tal for Danmark. Nok også fordi Danmark er et så lille land og der er så få homoseksuelle par at partnermord, som i forvejen er sjældent forekommende ligesom andre typer af mord også er det, simpelthen ikke forekommer i et omfang så der kan laves holdbar statistik på det.

Nå, men er det ikke bare Australien så? Godt spørgsmål, kære læser. Godt at du har din kritiske sans i behold.

Så lad os gå lidt videre.

NHMP findings somewhat parallel those found in the United States by Mize and Schackelford (2008), where the intimate partner homicide incident rate was highest for gay couples (63.72 per million per annum), followed by heterosexual couples (21.25 per million per annum), and lesbian couples (9.07 per million per annum).

Så samme mønster.

Læg også mærke til at partnermord er sjældnest blandt lesbiske. Her er de cirka halvt så ofte forekommende som i heteroseksuelle forhold.

Så, at der er flere partnermord i homoseksuelle end heteroseksuelle forhold, skyldes at der blandt homoseksuelle mænd er mange flere partnerdrab end i andre samlivsformer.

Under alle omstændigheder tyder meget på at den fremstilling som vi ser i medierne af at partnerdrab er et fænomen som er knyttet særligt til heteroseksuelle forhold, ikke retvisende.

Der er langt flere partnerdrab blandt homoseksuelle.

Kilder

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01506/full

Mize, Krystal D. & Shackelford, Todd K. (2008) 'Intimate Partner Homicide Methods in Heterosexual, Gay, and Lesbian Relationships', Violence and Victims 23, 98--114. https://doi.org/10.1891/0886-6708.23.1.98

Rollè, Luca, Giardina, Giulia, Caldarera, Angela M., Gerino, Eva & Brustia, Piera (2018) 'When Intimate Partner Violence Meets Same Sex Couples: A Review of Same Sex Intimate Partner Violence', Frontiers in Psychology 9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01506

Sektion