Gå til hovedindhold

EU's East Stratcom: Islamkritik er russisk propaganda

Af Jesper

På initiativ fra daværende udenrigsminister, Martin Lidegaard, nedsatte EU i 2015 en task-force til at bekæmpe russisk misinformation og propaganda.

Task-forcen går under navnet East Stratcom (strategisk kommunikation) og består af 9 eksperter fra EU's medlemslande. Danmark bidrager med Jon Kyst.

Hver uge udgiver East Stratcom en liste, der går under navnet ”Disinformation Review” som angiveligt lister russisk misinformation og tilbageviser den med sandheden.

De beskriver selv nyhedsbrevet som

“The Disinformation Review collects examples of pro-Kremlin disinformation all around Europe and beyond. Every week, it exposes the breadth of this campaign, showing the countries and languages targeted.”

Her er nogle konkrete eksempler:

 • En artikel om, at den tyske leder fra PEGIDA bliver retsforfulgt, for at gå med en t-shirt med teksten ”Rapefugees not welcome”. I artiklen står, at det tog det tyske politiske establishment fire dage at påbegynde undersøgelserne, af de seksuelle overfald i Köln, nytårs aften, men de omvendt ikke har spildt tiden med at retsforfølge PEGIDA-lederen. EU siger det er propaganda, fordi anmelderen fra Det Grønne Parti ikke tilhører ”det politiske establishment”, som artiklen fra Breitbart hævder.[#11, række 13]
   
 • En redaktør på et tjekkisk medie skriver i en leder (google oversat) at den amerikanske ambassadør provokerer, når han besøger en moske og giver sin støtte integration af Islam i hele Tjekkiet. Som et af mange argumenter skriver redaktøren, at Islam som religion ikke har afskrevet brugen af vold. EU siger det er russisk misinformation, fordi Islam har afskrevet dette middel og henviser til en YouTube video med titlen "#NotInMyName: ISIS Do Not Represent British Muslims". [#19, række 35]
   
 • En tjekkisk artikel (google oversat), der citerer tysk presse for, at der af 1 million ankomne flygtninge kun er kommet 54 i arbejde og heraf er de 50 i det tyske postvæsen. EU siger det er propaganda, fordi optællingen kun gælder de 30 største virksomheder i Tyskland, men det står også tydeligt i artiklen [#34, række 36]. East StratCom bruger den anerkendte Frankfurter Allegemeine til "tilbagevisningen", men forholder sig ikke til at den oprindelige oversatte historie kom fra samme medie.

  En senere artikel på dr.dk, der fortæller præcis den samme historie, hvor tallet er opdateret til 125 og DR citerer prisvindende tyske medie Correctiv. Hvordan den samme historie på Frankfurter Allegemeine, DR, Correctiv og tjekkiske svetkolemnas.info kun er misinformation i sidstnævnte medie, må stå hen i det uvisse.
   
 • En analyse (google oversat), der lister skadelige konsekvenser af masseimmigration og hvem der profiterer på det. Artiklen lister NGO’er der arbejder med migranter med offentlige tilskudsbeløb, og kalder dem for en ”multikulturel millionforretning”. EU mener det er propaganda, fordi der ikke findes sager hvor "NGO'ere, der hjælper flygtninge, laver direkte handler med flygtninge" [#9, række 9].

Den kvikke læser af Folkets Avis har nu opdaget at et fællestræk ved artiklerne. Ingen af dem handler om Rusland, så hvorfor er det ”pro-Kreml misinformation” ifølge EU?

For at forstå dét, kunne man læse Justitsminister Søren Pinds, Facebook opslag fra 3. august, hvor han kommenterer på kritik af hans egen indsats (eller mangel på samme) i forbindelse med de ankomne flygtninge og migranter. Han skriver:

”En af grundene til det splid og spektakel vi ser i offentligheden. Bevidst skabt af fremmed efterretningstjeneste ifølge denne rapport. Vi skal alle tænke os om i denne tid”

og iøvrigt linker til en rapport, finansieret af den amerikanske våbenindustri, om russisk misinformation. Et af rapportens anbefalinger er et overnationalt pressenævn, der effektivt kan slå ned og censurere "forkerte nyheder på internettet". Opslaget er nu slettet, men det blev heller ikke godt modtaget af Pinds følgere.

Budskabet fra både Søren Pind og EU's East Stratcom er ikke til at tage fejl af: Islam- og immigrationskritiske medier og borgere er påvirket af pro-Krelm propaganda, og de hjælper ”fjenden”, som er Rusland, hvis de åbner munden.

Med den indstilling kan EU og regeringen trygt affeje enhver kritik af deres egen indsats i forhold til håndtering af flygtninge- og immigrationskrisen.

Som tidligere skrevet er initiativet officielt dansk og søsat under daværende udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

Nuværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V) bakker dog op om arbejdet og skriver i et svar til Marie Krarup (DF) at han er er ”fuldt bekendt med det fine og vigtige arbejde, som East StratCom Task Forcen gør for imødegå misinformation”, ligesom task-forcen har støtte fra den liberale gruppe i EU-parlamentet (ALDE).