Gå til hovedindhold

Politikernes vennetjenester undergraver borgernes tillid til systemet

Af Lennart

Tidligere i dag skrev jeg om den bløde 'noget for noget'-korruption.

Jeg kom ind på hvad der ligger i begrebet blød korruption og hvordan den ser ud i konkrete tilfælde.

Nu vil jeg skrive lidt om, hvilken indvirkning den bløde korruption har på borgernes tillid til det offentlige system.

Spørgsmålet er:

Hvad sker der når det går op for flere borgere at de ikke altid er de dygtigste virksomheder der får opgaver hos det offentlige, men simpelthen de virksomheder som har købt sig til de bedste politiske forbindelser?

Ja, hvad sker der så?

Hvis ikke det er faktorer som evner eller pris som spiller den afgørende rolle, så må borgeren forvente at tingene bliver løst dårligere og dyrere.

Det er hvad der sker når det bliver netværk og forbindelser som bliver afgørende.

Så skal virksomhederne i stadig højere grad bruge deres tid på at pleje netværk og forbindelser i det politiske og bureaukratiske system - i stedet for at bruge tid og energi på at dygtiggøre sig fagligt.

Det er en effekt.

Et andet problem med vennetjenester, kammerateri og blød korruption inden for det offentlige og eksempelvis Danmarks Radio, er den afmatning korruptionen medfører.

Når det går op for flere og flere at det ikke er nok at være dygtig, men i stedet er vigtigere at kende de rette mennesker, så mister mange kampgejsten.

Det kan være fagligt utroligt dygtige mennesker som ikke orker det sociale spil med networking og forbindelser. Det kan også være fagligt dygtige mennesker som blot af den ene eller den anden grund ikke accepteres ind i "det gode selskab".

Eller ganske enkelt folk med integritet som ikke vil lade sig korrumpere.

Den bløde korruption er således uforenelig med det vi plejer at kalde meritokratiet. Altså en fordring om at det skal være flid og evne som skal være afgørende for avancement – og ikke de rette forbindelser.

Den bløde korruption er i den forstand et tilbageskridt. Som dengang hvor det rette familienavn spillede en hovedrolle for ens muligheder i livet, så spiller i dag ens netværk og bekendtskabskreds en stadig mere afgørende rolle.

Kort sagt undergraver den bløde korruption de mekanismer som er med til at sikre kvalitet i ydelser såvel som arbejdskraft.

Når folk ikke længere tror på at insats og evne afgør mister de tilliden til systemet som et sted hvor der findes retfærdighed.

Ganske enkelt.

Det er derfor det er et problem når virksomheder køber sig til politisk indflydelse gennem eksempelvis gaver.

Det er en måde at springe over i køen på. At få en "baglomme" af politkerne, der bestemmer alt for meget i det her land.

Det er dybt skadeligt for et land når det afgørende for at få opgaver bliver ens villighed til at begave eller på anden vis forføre magthaverne og indynde sig hos dem.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.