Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Mester i offentligt projektmageri: Vinhandler har gennemskuet udbudssystemet – malker systemet for millioner af skattekroner

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Mester i offentligt projektmageri: Vinhandler har gennemskuet udbudssystemet – malker systemet for millioner af skattekroner

Skrevet af Lars Bjørknæs

Han har været i stand til at score millionkontrakter uden eller med begrænset konkurrence, når kommuner har skullet have hjælp til store byggeprojekter. Men for Per Bendix har der ofte mere været tale om projekter, end egentligt byggeri.

– Det er en ganske særlig dag, når vi kan stikke spaden i jorden og dermed sætte gang i byggeriet af Vinge Centrum. Dermed kommer vi et skridt nærmere opfyldelsen af Byrådets vision om en ny bæredygtig by med plads til 20.000 indbyggere placeret med gode forbindelser til både hovedstadsområdet og resten af Sjælland.

Sådan lød det i sommer fra Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen, da han i en pressemeddelelse fortalte om den forestående indvielse af det såkaldte Vinge C-projekt. Et projekt i milliardklassen, som det efter et langvarigt forløb var lykkedes Frederikssund Kommune at finde en privat investor til. Det skete i sidste ende via AP Pension, som gik med ind i projektet om opførelsen af den nye bydel i forlængelse af S-togsnettet.

Men forud for aftaleindgåelsen med blandt andet pensionsselskabet, var gået et langvarigt forløb, hvor man fra kommunens side havde gjort brug af Per Bendix. En konsulent som ifølge CVR-registret står opført som vinhandler, men som indenfor de seneste år alligevel har sikret sig en række millionkontrakten indenfor byudvikling.

Kun en del af vinhandlers opgaver sendt i udbud

Det på trods af, at han ellers har haft en noget varierende succesrate. Således har han, som Folkets.dk tidligere har kunnet dokumentere, scoret millioner af kroner på det kuldsejlede stadionprojekt i Køge. På samme måde som han også har haft en millionindtægt fra den grønlandske kommune Sermersooq i forbindelse med udviklingen af en ny bydel i Nuuk, hvis videre skæbne i skrivende stund fremstår særdeles usikker.

Mens Per Bendix sikrede sig den grønlandske kontrakt uden udbud, var det kun dele af aftalen med Køge Kommune om stadionudviklingen, der var det. I runde tal drejede det sig om kun 400.000 kroner ud af kontraktens samlede værdi på 4.000.000 kroner, som andre end Per Bendix fik mulighed for at byde ind på.

Støt Folkets Avis

Folkets Avis får ikke mediestøtte og kan derfor skrive frit og uafhængigt om problemerne med systemet her i landet.

Til gengæld har vi brug for din opbakning. Vis din opbakning til Folkets Avis og bliv abonnent i dag.

Se mulighederne

En fremgagsmåde der meget lignede den, som blev anvendt af Frederikssund Kommune. For ifølge aktindsigter opnået af Folkets.dk, var det kun en del af den samlede aftale med Per Bendix, som blev sendt i udbud. I perioden mellem 2014 og 2017, sikrede Per Bendix via sit firma Bendix Consult sig således konsulentaftaler med kommunen for 4.221.100 kroner.

Men i en email til Folkets Avis oplyser Frederikssund Kommune, at kun omkring 1/3 blev sendt i udbud :

– Kommunen gennemførte, med tilbudsfrist d. 13. oktober 2014 kl. 12, en annoncering i henhold til tilbudslovens afsnit 2. af rådgivningsydelser i forbindelse med Vinge. Kommunen vurderede på det tidspunkt at beløbsrammen for rådgivningsydelserne lå på ca. 1,4 mio. kr., hvilket var under tærskelværdien for et EU-udbud på ca. 1,54 mio. kr. Bendix Consult bød som den eneste ind på opgaven med en pris på 1,452 mio. kr. for den udbudte rådgivning.

– Tilbuddet blev imidlertid vurderet som ukonditionsmæssigt da tilbuddet lå over rammen på 1,4 mio. kr. Som følge af at der kun er modtaget ét tilbud og at det er ukonditionsmæssigt, overgår annonceringen til forhandling uden forudgående annonceringsbekendtgørelse. På baggrund af forhandling fremsendte Bendix Consult revideret og konditionsmæssigt tilbud. Kommunen har herefter indgået kontrakt med Bendix Consult.

Personer: 
Organisationer: 
Emner: