Gå til hovedindhold

Forskningen levner ingen tvivl: Sænk skatten i Danmark – og gør ALLE rigere. Selv staten!

Af Lennart

Egentligt kommer det ikke som nogen overraskelse.

At høje skatter er skadelige for samfund, dynastier, imperier, nationer, bystater, kommuner, familier og enkeltpersoner har man vidst i århundreder.

At høje skatter samtidig er sygdomstegn og tegn på afmatning og forfald har man også været klar over længe.

Denne viden søges naturligvis med alt magt undertrykt i et land som Danmark der har verdens højeste skattetryk - for hvis borgerne kendte sandheden ville de gøre oprør.

Vi forsøger her på Folkets Avis ikke at dække over det faktum at vi dels har verdens højeste skattetryk - og det erkender Danmarks Statistik nu også - vi gør tværtimod alt for at fortælle folk sandheden om det alt for høje skattetryk herhjemme.

Og at det høje skattetryk rent ud sagt er udtryk for udbytning af befolkningen, det skriver vi også rent ud med jævne mellemrum.

Alligevel er det rart nu og da at få sagkundskabens ord for det, som for os andre er nærmest selvindlysende klart.

Det er jo en sjældenhed al den tid den slags forskning i Danmark er offentligt finansieret. Forskerne skærer jo ikke den gren over, de får deres næring fra.

Så det er faktisk fra det ellers så udfordrede Sverige, at vi skal høre sagkundskaben tilslutte sig den sunde fornuft om ikke andet så på det økonomiske område.

Den svenske skatteforsker Jacob Lundberg har nemlig i et omfattende forskningsprojekt sammenlignet skattetryk i ikke mindre end 27 lande.

Han har på baggrund af data om skattetryk lavet de såkaldte Laffer-kurver, som du kan se nogle eksempler på i billedet over artiklen her.

Danmark er blandt de relativt få lande som nu har så højt et skattetryk at selv staten, som jo ellers lever af at kradse skatter ind, taber på det.

På det samfundsmæssige plan er tabet ved skatterne dog langt højere end det tab som staten lider.

For små selvstændige er skattetrykket i Danmark decideret dræbende. Det slår hvert år tusinder af små spirende virksomheder ihjel. Givet mange af dem ville ikke klare konkurrence alligevel. Men når man oveni lægger helt horribelt høj beskatning, så kan det næsten ikke gå godt.

Har du mod på og tid til lidt mere formidling af de mere tekniske aspekter omkring Laffer-kurven og Jacob Lundbergs forskning, så kan vi anbefale at læse følgende blogindlæg hos Punditokraterne.

Jacob Lundberg om topskatter og Lafferkurven

Du kan også følge Jacob Lundberg på twitter her.

PS: Hvis ikke du går ind for at sænke skatten - hvad er du så? Tænk lidt over det.

 

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.