Citathistorie: 

Danmarks Radio: Stedet hvor ikke engang juristerne overholder loven

Det er en grundregel indenfor det offentlige, at fastansættelser skal slås op, så andre end de på forhånd udpegede kan få mulighed for at byde ind. Men selv ikke engang i den juridiske afdeling, synes Danmarks Radio at have fulgt dette logiske krav.

– Det tyder på, at DR har en lige lovlig kreativ fortolkning af, hvad der kan karakteriseres som organisationsændringer. Ud fra det foreliggende ligner det en forfremmelse til en ledig chefstilling, og det må DR ikke gøre, uden at jobbet slås op.

Sådan lød det fra Karen-Margrethe Schebye, partner i advokatfirmaet SJ Law med speciale i ansættelsesret, da hun overfor BT vurderede en række ansættelser hos Danmarks Radio, hvor medarbejdere var blevet forfremmet, uden at deres stillinger var blevet slået op. I følge advokaten var dette formelle skridt nødvendigt, for at det statslige mediehus kunne besætte denne type stillinger.

Men som Journalista.dk løbende har kunnet afsløre, er det langt fra enestående, at selv højt betalte stillinger hos Danmarks Radio besættes uden brugen af jobopslag. Således har gravermediet tidligere kunnet afdække, at den statslige arbejdsplads har 25 chefer, hvis ansættelser man ikke kan redegøre for. Vel og mærke chefer i lønrammer, som nærmer sig en årsløn på omkring millionen.

Tidligere på ugen har Journalista.dk afsløret, at der måske er en årsag til, hvorfor Danmarks Radios medarbejdere synes at have haft en særdeles liberal tilgang til brugen af jobopslag.

Ansat uden jobopslag – til en stærkt stigende løn

For ifølge Journalista.dk blev den sagsbehandler der ikke kunne finde frem til jobopslag på en række DR-chefer, nemlig heller ikke selv udsat for ekstern konkurrence i forbindelse med, at hun blev ansat i en lukrativ stilling.

Således viser de fremsendte bilag, at juristen Sidsel Davidsen tilbage i 2009 blev ansat i et vikariat frem til 2010. En stilling der efterfølgende blev vekslet til en fast, hvilket tilsyneladende skete uden at stillingen blev slået op. Således oplyser DR Juras chef, advokaten Peter Skov, at han hverken har kunnet finde frem til et jobopslag eller kan huske, hvorvidt hans medarbejders job blev slået op. Det selv om at Pete Skov er manden bag en vejledning til medarbejderne hos Danmarks Radio om, at nyansættelser i faste stillinger hos det statslige mediehus skal slåes op.

Det er dog ikke hvilken som helst stilling, som Sidsel Davidsen har sikret sig. For indenfor de seneste år, har hun gennemgået en lønudvikling, som sjældent ses på det almindelige arbejdsmarked. Det skyldes at hun i 2014 inklusiv arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger kunne sætte 572.887 kroner ind på lønkontoen, mens beløbet i 2015 lød på 619.921 kroner.

I 2016 tjente Sidsel Davidsen dog 690.480 kroner, hvilket på blot to år giver en lønstigning på omkring 120.000 kroner.