Gå til hovedindhold

En avis skal være sandhedssøgende

Af Lennart

Jeg har modtager kritik fra læserne fordi jeg i går kritiserede de alternative og nye medier på min medieblog Mediemøllen her på Folkets Avis.

De mange, mange flere gange jeg har kritiseret de etablerede medier, har jeg stort set kun fået ros.

Men hvis jeg nu kun kritiserede de etablerede medier evig og altid og aldrig ytrede den mindste skepsis over for de nye medier, så ville jeg jo i virkeligheden slet ikke gøre mit arbejde ordentligt.

Så ville jeg blot være en identitetskriger. En del af en modkultur med sine egne fejl og mangler.

Fejl og mangler har vi naturligvis alle.

Men der er forskel på med fuldt overlæg systematisk at friholde bestemte grupper og individer og medier og så videre fra kritik og så det at man typisk fokuserer på nogle bestemte områder mere end på andre.

Som jeg ser det skal en avisredaktør ikke først og fremmest være en kulturkriger. En avisredaktør skal først og fremmest være en sandhedssøger,

Det betyder at ingen på forhånd er fredede. Heller ikke de nye og alternative medier.

Hvis der er noget jeg har gentaget igen og igen så er det følgende:

  1. Ingen er hævet over kritik
  2. Vær altid skeptisk
  3. Orienter dig bredt

Denne "treenighed" danner udgangspunkt for min tilgang til avisdrift.

Der findes andre medier som ser det som deres opgave skabe en bestemt opfattelse af tingene hvorefter de så gennem confirmation bias hele tiden finder eksempler der bekræfter denne opfattelse og udelader alt som kommer på tværs af den.

I åndelig forstand lukker disse medier sig mere og mere omkring sig selv og de bedrager deres læsere for den kompleksitet der altid er en del af virkeligheden.

Sådan et medie vil jeg forsøge at undgå Folkets Avis bliver.

Så hvis ikke du mener at man må kritisere de nye medier og hvis du mener de nye medier er ufejlbarlige.

Så vil du i ny og næ få udfordret din opfattelse her på Folkets Avis, hvor hovedparten af mediekritikken dog til stadighed vil være rettet imod de gamle medier som stadig har betydeligt større indflydelse.