Svensk universitet forsker i FemHum

Screenshot fra hjemmeside til dokumentation

Screenshot fra hjemmeside til dokumentation

De ser også meget muntre ud

Skrevet af Lennart Kiil

Ved Institutionen för språkstudier på Umeå Universitet sidder en helt speciel forskningsgruppe.

Det er forskningsgruppen FemHum.

De forsker i humor med udgangspunkt i et feministisk grundsyn.

Deraf navnet FemHum.

I Sverige er universiteterne i høj grad politiserede af feminismen står stærkt på de videregående uddannelser.

Om en af forskerne lyder det på FemHums hjemmeside

När hon så läser sagda publikationer hoppar stereotyper – t.ex. om vad som uppfattas som manligt eller kvinnligt – upp och biter henne i näsan.

En anden forsker har specialiseret sig i det kønnede aspekt af "fysikhumor".

Alt sammen sikkert meget spændende for 0,00001 procent af befolkningen.

Spørgsmålet er hvordan det er kommet dertil hvor mennesker betales en høj løn som akademikere for den slags - en høj løn som kassedamen betaler over skatten.

I hvert fald må man konstatere at det til stadighed lykkes akademikere at skabe nye "forskningsområder" som påkalder sig ressourcer der betales af menigmand over skatten.

Umiddelbart ser der ikke ud til at være nogen grænser for hvor fjollede og ligegyldige og uegnede til seriøs forskning et område kan være.

På den måde bliver der brugt enorme ressourcer i et land som Sverige på "forskning" som ikke skaber "viden" af en relevans for samfundet der modsvarer de ressourcer som samfundet bruger på fremskaffelsen af denne "viden".

Det samme gør sig gældende i Danmark. Her foregår der også masser af forskning som er klart politiseret og som viden egentligt ganske ubrugelig eller irrelevant.

For eksempel laves en masse kvalitative studier som konkluderer vilde ting som skaber overskrifter, men som bygger på et meget tyndt grundlag. Det er ikke viden og oplysning.

Del Svensk universitet forsker i FemHum