Gå til hovedindhold

Kina overvåger nu folks følelser: "På den måde kan vi forhindre illegale handlinger"

Af Lennart
Kildemedier
Samme tankegang ligger bag globale planer for resten af verden
Viden er magt

Ingeniøren har en interessant citathistorie fra Financial Times.

Artiklerne handler om den udvikling som foregår i Kina.

Og her handler det ikke længere bare om at overvåge borgerne. Men også om at "forebygge" forbrydelser. I forstanden at gribe ind inden forbrydelsen sker.

I det her tilfælde vil man bruge den massive videoovervågning, som findes i Kina, til at aflæse ansigtsudtryk på borgerne.

På baggrund af disse "ansigtslæsninger" vil man vurdere borgernes følelser og åbenbart videre vurdere om de er i fare for at blive så utilfredse at de kunne tænkes at ville begå forbrydelser.

Som en af kommunistpartiets repræsentanter udtrykker det:

Videooptagelser og teknologi til at genkende følelser gør det muligt for os hurtigt at identificere mistænkelige kriminelle ved at analysere deres mentale tilstand. På den måde kan vi forhindre illegale handlinger, herunder terrorisme og smugleri.

Ideen med at aflæse ansigtsudtryk har jeg ikke set før i den her forbindelse.

Men ideen om at kunne forebygge forbrydelser ved at forudsige folks adfærd baseret på data er også set i forbindelse med Christchurch Call og Global Internet Forum to Counter Terrorism.

Her er tanken så nærmere at basere forudsigelser på den type data som bruges til at forudsige forbrugeradfærd. Her vil man sandsynligvis samkøre data fra den enkeltes skyggeprofiler i forskellige sammenhænge med andres data og disses sammenhæng med påvist adfærd.

Ultimativt vil begge typer af overvågning, både af ansigtsudtryk og "forbrugeradfærd", nok blive kombineret for at give større forudsigelseskraft.

digitalt

_digitalt er et teknologi-magasin med perspektiv. Læs om blockchains, droner, nanotek, kvantecomputere, virtual reality, automatisering, robotter, kunstig intelligens – men hvad med os mennesker?