Gå til hovedindhold

Da myndighederne misinformerede holdt medierne mund – nu vil de have flere penge af staten

Så er det sagt

Hvis du har fulgt med her på FOLKETS, både i Folkets Avis og Mediemøllen, så ved du at jeg fra starten rettede det kritiske søgelys imod både Sundhedsstyrelsen og Danmarks Radio i spørgsmålet om værnemidler til civilbefolkningen.

Sundhedsstyrelsen valgte i en spørgsmål og svar sektion på deres hjemmeside at fortælle folk at der intet var som tydede på at personligt beskyttelsesudstyr i form af ansigtsmasker (som de kaldte "mundbind" på trods af at de ansigtsmasker folk bruger dækker både mund og næse) har en effekt på smittespredning af den nye coronavirus.

Dette skete på trods af at sundhedspersonale udstyres med ansigtsmasker i form af kirugiske masker eller filtrerende ansigtmasker når der er er mistanke om smitte eller skal laves procedurer på patienter med mistanke om smitte eller smitte.

Sundhedsstyrelsens mærkelige påstand stred også imod praksis i Asien, hvor man systematisk bruger netop ansigtsmasker til civilbefolkningen til at dæmpe smittespredning.

Som jeg også skrev om, så stred dette også imod ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, der omvendt Sundhedsstyrelsen erkendte at masker rent faktisk har en effekt på smittespredning.

Og så strider Sundhedsstyrelsens ord

Nej der ingen grund til at bruge mundbind, når man fx er i en lufthavn eller rejser, da der er intet, der tyder på, at mundbind reelt har en effekt på smittespredningen

ganske enkelt imod almindelig logik, praktisk erfaring og sund fornuft.

Desværre var medier med undtagelse af dem her på FOLKETS meget langsomme om at være kritiske overfor Sundhedsstyrelsen på dette område.

Først da udenlandske vestlige medier for nogle dage siden begyndte at sætte spørgsmålstegn ved maskernes - af myndighederne påståede - ineffektivitet imod spredning af coronavirus, begyndte danske medier at gøre det samme.

Man kunne ellers bare have læst med i det, som jeg har skrevet.

Og det gør man skam også i nogen grad. Men efter at Politiken på et usagligt grundlag stemplede Folkets Avis som junkmedie, så er de øvrige medier nok blevet mere forsigtige med at lade sig inspirere af indhold her.

Men så kunne danske medier i det mindste have samlet den op og begyndt at undersøge på eget initiativ. Det er ærgerligt og lettere patetisk at man først tør når udenlandske medier her taget hul på spørgsmålet.

Det er lidt sørgeligt at de danske medier som får så mange milliarder af borgernes penge via diverse mediestøtteordninger herunder licensen, langt hen ad vejen på dette område bare har ladet linjen diktere af udenlandsk dækning.

Men synden fra den danske presse var ikke bare en undladelsessynd. Man undlod ikke bare at stille kritiske spørgsmål til myndighederne omkring værnemidler.

Danmarks Radio gik endda så langt som til at håne en familiefader som opfordrede sin familie til at sikre sig værnemidler. Det blev på DR.dk kaldt "tåbeligt".

Det vil sige at man fra Danmarks Radios side faktisk angreb de borgere verbalt som beredte sig på coronakatastrofen.

Derfor glæder det mig enormt at myndighedernes misinformation nu vil komme bredere under det kritiske søgelys. Bedre sent end aldrig, som man siger.

Men det er godt nok komisk at medierne nu vil have staten til at give sig endnu flere penge - det kunne man jo godt tolke som en slags krav på kompensation for at man fra de støttede mediers side friholdte myndighederne for kritik på området omkring værnemidler så længe.

FOLKETS får ikke en øre og de ustøttede medier på denne platform var sjovt nok de første til at kritisere myndighedernes misinformation om værnemidler.

Tilfældighed?

Det afgør du selv om du tror eller ej.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.