Gå til hovedindhold

Overlever side-9-pigen mediernes metoo?

Af Lennart
Tror I at side-9-pigen findes om fem år?

Det er, måske ikke så overraskende, kommet frem at der har været en del chikane af medarbejdere og praktikanter på Ekstra Bladet.

Nu er Ekstra Bladet måske heller ikke lige det man forbinder med høflighed eller hensyn - eller den perfekte gentleman.

Ekstra Bladet er og vil gerne være "klassens frække dreng".

Desværre tyder noget på at det ikke kun er i journalistisk forstand at Ekstra Bladet er lykkedes med at blive dette.

Nu skal jeg ikke kunne sige hvordan alt det med side-9-pigen foregår på Ekstra Bladet. Om det er noget som mændene på redaktionen gør sig lystige over.

Men jeg ved at feminister har klaget over for eksempel plakater af afklædte kvinder på byggepladser, i værksteder og andre steder hvor mænd arbejder.

Det er noget med en kultur på stedet, siger de, som er fjendtligt overfor kvinder.

Jeg gætter på at det kun er et spørgsmål om tid før fokus vil blive rettet mod side-9-pigen på Ekstra Bladet, nu da mediet på uheldig vis er blevet placeret i søgelyset for sexchikane.

Jeg skal ikke gøre mig klog på om der er nogen stærk sammenhæng mellem plakater af afklædte kvinder, side-9-piger og lignende og så reel sexchikane på arbejdspladser.

Men det er der helt sikkert andre som vil hævde at der er. Det er noget med kvindesynet. Noget med mænds blikke. Noget med mænds vurdering af kvinders kroppe. Noget med at reducere kvinder til kød.

Det er ikke svært at komme på problematiske ting ved side-9-pigen hvis det er det man gerne vil.

At mange mænd, og sikkert også kvinder, så har stor daglig glæde ud af at se på unge kvinders skønhed, og at mange unge kvinder er glade for opmærksomhed, det tæller næppe meget den kommende tid.

Man skal ikke tage fejl.

#metoo er mere end blot en kamp imod mænds sexchikane. Metoo er indlejret i en bestemt verdensopfattelse, hvor sådan noget som side-9-pigen ikke er en positiv ting.

Det bliver interessant om metoo i Danmark vil medføre mere anhedonisme, mere kyskhed og mindre spil mellem kønnene. Eller om den lykkelige udgang blot bliver at flere mænd opfører sig mere høfligt.

Det bedste bud på at bevare side-9-pigen er nok at forbinde hende med dansk frisind. Vil det danske frisind kunne modstå de tilbagevende bølger af metoo?

Tror I at side-9-pigen findes om fem år?